09/03/2018

Premie voor elektrische scooters en motors

Terug naar artikeloverzicht

 

Vanaf 15 april krijg je van de Vlaamse overheid 750 euro premie voor de aankoop van een elektrische bromfiets en 1.500 euro voor een elektrische motorfiets. Het bedrag is beperkt tot maximum 25 procent van de aankoopprijs. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein legt uit waarom hij de zero emissie premie uitbreidt: ‘E-scooters en e-motors zijn beter voor ons milieu dan hun tegenhangers op benzine. Ze kunnen ook de files verkorten, ze verbruiken minder en dringen motorlawaai terug.’

Voor de aankoop van een elektrische auto krijg je vandaag al een premie van de Vlaamse overheid, binnenkort kan je er ook een krijgen voor een elektrische motorfiets en voor een elektrische bromfiets klasse B. De Vlaamse regering besliste vandaag immers op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein om de zero emissie premie uit te breiden. Voor een e-scooter zal je 750 euro krijgen, voor een e-motor 1.500 euro. De premie is beperkt tot maximum 25 procent van de aankoopprijs.

Je kan de nieuwe premie krijgen voor elektrische bromfietsen en motors die worden ingeschreven vanaf 15 april. Begin februari stemde de Vlaamse regering reeds in om de zero emissie premie opnieuw te verhogen naar het niveau van 2017, om ook vzw’s en aanbieders van autodelen ervan te laten genieten en om de steun voor waterstofwagens te verhogen. Die uitbreidingen gaan retroactief in vanaf 1 januari. Alle maatregelen worden bekostigd met het budget dat al jaarlijks gereserveerd was voor de zero-emissiepremies.

Heel wat voordelen

‘E-scooters en e-motors zijn veel beter voor ons milieu en voor onze gezondheid dan hun tegenhangers die op fossiele brandstof rijden. Bovendien kunnen ze auto’s van de weg halen, waardoor ze de files verkorten. Door hun lichter gewicht en kleinere omvang verbruiken ze ook nog eens minder. Om nog te zwijgen over het terugdringen van het motorlawaai’, besluit Bart Tommelein.

 

Bron: © Bart Tommelein - www.tommelein.com