22/12/2011

Praktijkboek voor Klimaatbestendig Inrichten

Terug naar artikeloverzicht

Klimaatverandering stelt u als professional voor lastige vraagstukken. U wilt zorgen dat mensen in uw dorp, stad of regio aangenaam en veilig kunnen blijven werken, wonen en recreëren. Ook als de temperatuur oploopt, de zeespiegel stijgt en er te veel of juist te weinig neerslag valt. Het Praktijkboek voor Klimaatbestending Inrichten is met deze website opgezet om u daarbij te helpen. Het laat voorbeelden zien van projecten in Nederland, waar aanpassing aan klimaatverandering al in de praktijk wordt gebracht. Het biedt daarnaast een groot aantal instrumenten, die ondersteuning bieden bij klimaatbestendig plannen en inrichten.

Dit online praktijkboek beschrijft een twintigtal cases, die hebben geleid tot een reeks van lessen, tips en suggesties. Ook worden de gebruikte instrumenten beschreven. Deze zijn ontwikkeld om te analyseren welke klimaatfactoren in het projectgebied van belang zijn en waar professionals bij klimaatbestendig inrichten rekening mee moeten houden. Via links naar andere websites heeft u direct toegang tot deze instrumenten.

Ook willen we u enkele belangrijke noties en achtergronden meegeven. Wanneer zijn de Nederlanders begonnen om zich te wapenen tegen de elementen? Wanneer werd men zich bewust dat het klimaat gaat veranderen? Aan welk klimaat moet men zich aanpassen? Welke elementen spelen een rol bij aanpassing aan klimaatverandering? Deze noties kunt u downloaden in pdf; ze kunnen u van dienst zijn bij het bouwen, ontwikkelen en plannen van een klimaatbestendig Nederland voor huidige en toekomstige generaties.

Dit online praktijkboek komt voort uit de kennis en ervaringen die de twee onderzoeksprogramma’s Klimaat voor Ruimte en Kennis voor Klimaat in de afgelopen zes jaar hebben opgedaan bij de toepassing van wetenschappelijke kennis in de praktijk. Ook is gebruikt gemaakt van ervaringen binnen het programma Leven met Water en enkele andere programma’s.

Bron : © 2011 Klimaat voor Ruimte