12/12/2006

PMV investeert voor 22 miljoen euro in klimaatfonds

Terug naar artikeloverzicht

ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) investeert in Londen voor 22 miljoen euro in het Multilateral Carbon Credit Fund. PMV is hiermee na Spanje - de tweede grootste investeerder in het klimaatfonds, dat een waarde heeft van 150 miljoen euro.

ParticipatieMaatschapij Vlaanderen (PMV) investeert vandaag voor 22 miljoen euro in het Multilateral Carbon Credit Fund. Het in Londen gevestigde MCCF dat vandaag haar eerste vergadering houdt - is een fonds van de Europese investeringsbank en de European Bank for Reconstruction and Development dat handelt in broekasgasemissierechten. Namens de Vlaamse en de federale overheid, levert PMV hiermee een belangrijke bijdrage aan het behalen van de Kyotodoelstellingen.

Volgens het Kyoto-protocol en de Europese richtlijnen ter zake, hoort Belgi de uitstoot van broeikasgassen tegen 2012 met 7,5 percent te verminderen. In Belgi is een verdeelsleutel vastgelegd voor de inspanningen die de drie gewesten moeten leveren. Het Waalse Gewest moet zijn uitstoot in vergelijking met 1990 verminderen met 7,5 percent; Vlaanderen met 5,2 percent; en Brussel mag zijn emissies zelfs laten stijgen met 3,4 percent. Ook het federale niveau heeft zich gengageerd tot een reductie van 5,8 miljoen ton koolstofdioxide.

Milieumaatregelen in eigen land volstaan echter niet om deze doelstellingen te bereiken. PMV koopt daarom de nodige emissierechten voor de periode 2008-2012 via het Multilateral Carbon Credit Fund. Dit fonds is een sleutelinstrument in het bestrijden van klimaatverandering. Het MCCF spitst zich namelijk toe op het ontwikkelen van emissiemarkten in landen die evolueren naar een markteconomie. Die landen zijn mogelijk goed voor 35 percent van alle wereldwijd verhandelbare emissierechten. In 2005 was dat nog maar 4 percent.

Behalve PMV investeren ook Finland, Ierland, Luxemburg, Spanje en Zweden in het fonds, alsook een aantal priv-investeerders uit Tsjechi, Griekenland en Spanje. Met een bedrag van 35 miljoen euro, levert de Spaanse staat de grootste bijdrage.

Bron : PMV