17/09/2024

Plaats de juiste warmtepomp op de juiste plek om geluidsoverlast te voorkomen

warmtepomp-huis
Terug naar artikeloverzicht

Vlamingen plaatsen steeds vaker warmtepompen. Een warmtepomp is een duurzame verwarmingstechnologie, maar het geluid van de buitenunit kan hinder veroorzaken. Het Departement Omgeving heeft nu een Leidraad en een Code van Goede Praktijk opgesteld om de potentiële geluidsoverlast van warmtepompen, die meestal ook fungeren als airco-installatie, te beperken. Cruciaal is de keuze van de locatie en van het juiste toestel.

Vandaag zijn er bijna 1 miljoen buitenunits van warmtepompen/airco’s in Vlaanderen. De verwachting is dat dit tegen 2050 meer dan verviervoudigt. Een gemiddelde warmtepomp of airco heeft een geluidsvermogen tussen de 55 en de 65 dB. Op 1 meter afstand geeft dit bij een opstelling op een harde ondergrond en bij een muur het geluidsniveau van een elektrische tandenborstel. “Dat neemt niet weg dat zo’n toestel door de aard van het geluid  storend kan zijn. Er zijn immers zowel stillere als luidere warmtepompen”, zegt Ann Heylens, woordvoerder van het Departement Omgeving. “Vooral bij warm weer, wanneer mensen met open ramen slapen, neemt het aantal klachten bij de lokale overheden of installateurs toe. Zowel vanuit steden en gemeenten als vanuit de sector kwam de vraag om meer duidelijkheid.” Daarom heeft het Departement Omgeving samen met partners uit de sector een Leidraad en een Code van Goede Praktijk uitgewerkt. De Leidraad geeft uitleg bij de regelgeving, de Code van goede Praktijk geeft aan hoe je een warmtepomp of airco kan plaatsen om geluidsoverlast te vermijden. 

Locatie en keuze toestel essentieel

De Code van goede Praktijk lijst een aantal zaken op waar je best rekening mee houdt wanneer je op je perceel een warmtepomp plaatst. 

Zo is de plek waar je een warmtepomp of airco plaatst van essentieel belang. Een goede locatiekeuze zal het risico op hinder of het investeren in geluidsreducerende maatregelen in veel gevallen beperken. Hou bijvoorbeeld voldoende afstand van de slaapkamerramen van je eigen woning en van de woning van je buren en hou rekening met geluidsreflecties. In de Code worden een aantal cases uitgewerkt, onder meer voor vrijstaande woningen, halfopen bebouwing, rijwoningen, smalle percelen, appartementen, en een geval waarbij een buitenunit op het dak geplaatst wordt.

Bij de keuze  van een toestel hou je best rekening met het geluids-en warmtevermogen. Hoe meer warmte het toestel kan produceren, hoe meer lawaai het zal maken. Dus het is belangrijk om dit goed af te stemmen op wat je nodig hebt. Ook een stille nachtmodus kan helpen om de hinder te beperken.

Regelgeving en vergunningen

De Leidraad maakt wegwijs in vergunningen en regelgeving.  Meestal zijn warmtepompen/airco’s vrijgesteld van vergunningsplicht. En voor plaatsing bij woningen gelden momenteel ook geen geluidsvoorwaarden. Maar in bepaalde gevallen is een vergunning nodig of moet je melding maken van de plaatsing, bijvoorbeeld voor een grote installatie of wanneer ze geplaatst wordt op minder dan 2 meter van de perceelsgrens. 

Op sommige plekken geldt ook een verbod op bepaalde types van warmtepompen, bijvoorbeeld een bodemwarmtepomp in een drinkwaterbeschermingszone. Ook kunnen lokale voorschriften, zoals een politiereglement of een verkavelingsvergunning, het plaatsen van warmtepompen verbieden op bepaalde delen van percelen. De Leidraad geeft hierover meer tekst en uitleg.

Meer info

De Leidraad Omgevingsaspecten bij warmtepompen en airco-installaties en Code van goede praktijk – Geluid van buitenunits van residentiële lucht-lucht (airco) en lucht-water-warmtepompen werden ontwikkeld samen met een aantal partners uit de sector.

 

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse overheid