06/04/2011

Paul Magnette ondertekent akkoord om aandeel milieuvriendelijke reinigingsproducten op Belgische markt te verhogen.

Terug naar artikeloverzicht

Vanochtend ondertekende minister van Klimaat en Energie Paul Magnette een akkoord met de distributie- en reinigingssector om het aandeel van milieuvriendelijke reinigingsproducten op de Belgische markt te verhogen.

De minister is tevreden over de ondertekening van dit akkoord met de Belgische Federatie voor de Handel en Diensten (COMEOS), de Belgisch-Luxemburgse vereniging van de producenten en verdelers van zepen, cosmetica, wasmiddelen,
onderhoudsproducten, hygiëne en toiletartikelen, kleefstoffen, aanverwante producten en uitrusting (DETIC), de Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) en de Middenstandsbond (UCM). Het akkoord waarborgt voor de komende jaren een verhoging en een diversificatie van het aanbod aan detergenten die meer eerbied hebben voor het leefmilieu. De nadruk ligt daarbij op producten die het onafhankelijk Europees ecologisch label (Ecolabel) dragen en producten die in geconcentreerde vorm verkrijgbaar zijn (bijvoorbeeld wasproducten).

Dankzij het in heel Europa erkende Ecolabel kunnen producten met een beperkte weerslag op het leefmilieu, en dus ook op onze gezondheid, gemakkelijk en onmiddellijk geïdentificeerd worden. Een product dat het Ecolabel draagt, moet voor haar volledige levensloop voldoen aan een reeks criteria, onder andere met betrekking tot een verminderde ecotoxiciteit, bodembescherming, bescherming van water en lucht, beheer van de natuurlijke bronnen, afvalbeperking, voorkomen van de opwarming van het klimaat, bescherming van de biodiversiteit, enz. In de grootwarenhuizen bezat in 2008 ongeveer 2% van de huishoudelijke was- en onderhoudsproducten het Ecolabel. Dankzij dit akkoord, moet dit tegen 2019 meer dan 10% worden. Daarenboven moet ook het aantal merken dat deze waarborg biedt naar omhoog. Een ander niet te versmaden voordeel: deze Ecolabel-producten kunnen met ecocheques worden aangekocht!

Er worden ook engagementen aangegaan om het aandeel van de geconcentreerde wasproducten te verhogen. Voor eenzelfde aantal wasbeurten bieden deze producten namelijk het voordeel veel compacter te zijn. En dat biedt dan weer voordelen voor het vervoer, waardoor de CO2-uitstoot verlaagt. Dankzij dit akkoord zullen deze producten tegen 2019 meer dan 60% van Belgische markt uitmaken.

Met dit akkoord is de Belgische federale overheid de eerste overheid in Europa die een eigen juridisch mechanisme toepast, waardoor het aanbod van de distributeurs beter gericht kan worden. "Laat ons hopen dat dit type akkoord gelijkaardige initiatieven in Europa kan stimuleren om zo de markt van ecologische producten te versterken", zegt de minister.

De federale overheid zal de verbintenissen die in het kader van dit akkoord zijn genomen controleren en zal, in samenwerking met de sectoren, haar steun verlenen aan sensibiliserings- en informatiecampagnes (bijvoorbeeld inzake de juiste dosering van producten en de gepaste wastemperatuur).

De minister dankt de distributiesector en de sector van de reinigingsproducten voor hun investering in een groenere economie.