27/03/2009

ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) zet een nieuw klimaatfonds in de steigers: het PMV Carbon Fund.

Terug naar artikeloverzicht

Op 24 februari 2009 investeerden PMV, Zweden en Finland in het Future Carbon Fund van de Asian Development Bank. PMV nam 20 miljoen dollar voor haar rekening in dit post-Kyotoklimaatfonds (na 2012), dat minimum 100 miljoen dollar zal beheren.

Met die investering wenste PMV het startschot te geven voor de creatie van haar eigen klimaatfonds, het PMV Carbon Fund. Dat fonds moet een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de uitstoot van broeikasgassen. Het gaat hier immers om een relatief nieuwe markt waarin PMV een faciliterende rol kan spelen voor de Vlaamse overheid en voor Vlaamse bedrijven. De emissierechtenmarkt is ook een sterk groeiende sector waarin rendabele investeringen kunnen plaatsvinden. Bovendien bieden investeringen in emissierechten positieve milieu- en ontwikkelingseffecten en is PMV als investeringsmaatschappij goed geplaatst om hiervoor samenwerkingen aan te gaan met private partijen en financile instellingen.

PMV investeerde in 2006 en 2007 al respectievelijk 22 miljoen euro in het Multilateral Carbon Credit Fund (MCCF) en 20 miljoen euro in het Asian Pacific Carbon Fund (APCF). Via de voorbereiding en deelname aan deze fondsen, die beheerd worden door respectievelijk de European Bank for Regional Development, de European Investment Bank en de Asian Development Bank, bouwde PMV heel wat knowhow op in het domein van de emissierechten.

Het nieuwe PMV Carbon Fund rentabiliseert die ervaring ten behoeve van Vlaamse bedrijven. Het is immers de bedoeling om hen te betrekken bij internationale klimaatinvesteringen die op steeds grotere schaal gaan plaatsvinden en om initiatieven te financieren die vanuit eigen land tot stand kunnen komen.

Bron : PMV