02/04/2009

Parlementsleden zullen stemmen om het Europees systeem van milieukeuren uit te breiden

Terug naar artikeloverzicht

Europarlementsleden stemmen vandaag in eerste lezing over een compromis met de Raad, met de bedoeling om het Europese milieukeursysteem - een keurmerk op vrijwillige basis voor milieuvriendelijke producten - goedkoper en minder bureaucratisch te maken. Het keurmerk is op dit moment aan ruim 3.000 producten toegekend, zoals wasmiddelen, papier en schoenen.

De verordening heeft tot doel de verspreiding van energie-efficinte en milieuvriendelijke producten te bevorderen met behulp van een keurmerk op vrijwillige basis, de milieukeur. Ze legt algemene eisen vast voor de ontwikkeling van de milieukeurcriteria voor alle goederen en diensten die op de Europese markt verdeeld, geconsumeerd of gebruikt worden. De criteria zelf worden achteraf in besluiten per productgroep bepaald.
 
Zoals door Europarlementsleden gevraagd, zal de Commissie vr er criteria voor voedingsmiddelen worden ontwikkeld, eerst een studie uitvoeren om na te gaan of betrouwbare milieucriteria voor dergelijke producten mogelijk zijn. Er zal ook worden overwogen of alleen organische voedingsproducten voor een milieukeur in aanmerking zullen komen, om verwarring bij de consumenten te voorkomen.
 
De milieukeur zal niet worden toegekend aan producten die stoffen of preparaten bevatten die als vergiftig, zeer vergiftig, gevaarlijk voor het milieu, kankerverwekkend, mutageen of giftig voor de voortplanting worden beschouwd. De Commissie moet er verder voor zorgen dat, bovenop de milieueisen, de terugdringing van dierproeven een overweging bij de uitwerking en herziening van de criteria voor productgroepen vormt.

Procedure: Medebeslissing, eerste lezing / Debat en stemming: 2 april 2009

Bron :  Europees Parlement