03/10/2007

Parlementen willen bindende doelen voor de beperking van de CO2-uitstoot

Terug naar artikeloverzicht

Op de eerste interparlementaire bijeenkomst over klimaatverandering spraken nationale en Europese parlementsleden over internationale, bindende doelen voor de vermindering van de CO2-uitstoot, Europese en nationale maatregelen tegen klimaatverandering, het eerlijk delen van de lasten op internationaal niveau en over de vraag, hoe de EU kan helpen de VN-klimaatconferentie op Bali tot een succes te maken.

"In naam van het Europees Parlement wil ik er geen twijfel over laten bestaan dat we bindende doelen moeten stellen op internationaal niveau, in samenwerking met de VN," aldus EP-voorzitter Hans-Gert PTTERING (EVP-ED, DE), die daar aan toevoegde dat dit een terrein is waarop de EU "vreedzaam leiderschap in de wereld" op zich kan nemen.
 
Volgens de voorzitter moet de strijd tegen de klimaatverandering ook op de agenda komen van de EU-Afrika top in december, waar europarlementarirs hun Afrikaanse collega's zullen ontmoeten. "We hebben het EU-Hervormingsverdrag nodig, zodat de EU maatregelen kan nemen en een voortrekkersrol in de wereld kan opnemen, ook op dit gebied," aldus nog de voorzitter. 
 
De voorzitter van het Portugese parlement, Jaime GAMA, zei dat "de aarde ons enige huis is." De voorzitter riep op tot 'global governance' en "verplichte regels en grenswaarden voor de internationale gemeenschap."
 
Portugese EU-voorzitterschap: -30% broeikasgassen tegen 2020 is mogelijk
 
De Portugese milieuminister, Francisco NUNES CORREIA, prees het ambitieuze commitment van de lidstaten om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 20% te verminderen, maar zei dat "het mogelijk is nog verder te gaan." Volgens de minister moeten de ontwikkelde landen het voortouw nemen en voor zichzelf richtsnoeren aannemen om de emissies met 30% terug te dringen.
 
Tegen 2050 moeten de emissies vervolgens met 60% tot 80% zijn teruggebracht. Waar mogelijk moeten ook de ontwikkelingslanden meer verantwoordelijkheid nemen en meer bijdragen aan de vermindering van de uitstoot.
 
Volgens de minister moet het doel van de EU voor de klimaatconferentie op Bali in december zijn het bereiken van "een globaal en wijdgedragen akkoord voor 2009."
 
Europese Commissie presenteert klimaatplannen in december
 
Een positieve uitkomst van de conferentie op Bali is volgens Commissievoorzitter Barroso helemaal niet zeker. Maar "het is nodig over een internationaal akkoord voor de post-Kyoto periode te onderhandelen." De Commissie zal in december een uitgebreid pakket maatregelen presenteren, waaronder de opname van de luchtvaart in het systeem voor de emissiehandel, het verbeteren van de energie-efficintie en het gebruik van hernieuwbare energie.
 
Een eerlijke lastenverdeling
 
Karl-Heinz FLORENZ (EVP-ED, DE), rapporteur van de tijdelijke commissie klimaatverandering van het EP, riep op tot een "eerlijke kennisoverdracht" naar ontwikkelingslanden. Deze landen moeten niet gestraft worden, maar aangemoedigd om klimaatvriendelijk beleid te introduceren. Pavel GANTAR, ondervoorzitter van de milieucommissie van het Sloveense parlement, verzekerde dat de bestrijding van de klimaatverandering ook een prioriteit zal zijn voor het aankomende Sloveense voorzitterschap van de Europese Unie.

Bron : Europees Parlement