10/12/2013

Parlement stemt voor bevriezing uitgifte CO2-emissierechten

Back to article overview

Plannen om de veiling van CO2-emissierechten te bevriezen om zo te zorgen voor hogere prijzen en meer investeringen in schonere energie, zijn op dinsdag door het Parlement goedgekeurd. De maatregelen, die door het EP in juli zijn voorgesteld, stellen striktere voorwaarden aan de bevriezing om het veilingsysteem te herstellen dat de CO2-uitstoot moet beperken.

Het rapport is met 385 stemmen voor, 284 tegen en 24 onthoudingen aangenomen.

Onder het voorstel van het Parlement, dat al door de lidstaten is goedgekeurd, mag de Europese Commissie in uitzonderlijke gevallen de timing van veilingen aanpassen. Dit kan alleen als een effectenrapportage aantoont dat de sectoren waar het om gaat niet te maken krijgen met bedrijven die zich vanwege de maatregelen buiten de EU vestigen. De Commissie mag ook maar één keer een dergelijk besluit nemen en dan alleen maar in de derde fase van het emissie handelssysteem (ETS) en voor een maximum van 900 miljoen vergunningen (=900 miljoen ton CO2-uitstoot).

Vanaf de oprichting in 2005 stelt het ETS een bovengrens aan de uitstoot, die gedurende de komende jaren naar beneden wordt bijgesteld. In 2020 moet de uitstoot veroorzaakt door de industrieën die onder het systeem vallen 21% lager zijn dan in 2005.

Bedrijven die onder het gestelde niveau zitten, kunnen punten kopen of verkopen op veilingen door lidstaten. Eén punt komt overeen met één ton aan CO2-uitstoot. Ongebruikte punten kunnen opnieuw verkocht worden. Door het aantal punten te beperken, behouden ze hun waarde en daarmee worden bedrijven gestimuleerd te investeren in beperkte uitstoot. Dat moet het milieu weer ten goede komen.

Door het groeiende overschot aan emissierechten – als gevolg van overaanbod en economische stilstand – is de prijs ver onder het niveau gezakt waar bij oprichting van het ETS mee werd gerekend. De Europese Commissie stelt daarom maatregelen voor waardoor de uitgifte van punten vertraagd wordt.

Vervolgstappen

 

De Raad stemt over de wetgeving in de vergadering van 16 en 17 december.


Procedure: medebeslissing, akkoord in eerste lezing.

REF. : 20131206IPR30077
 
 
Bron : © Europese Unie, [1995-2013] – bron: Europees Parlement
___________________________
 

Extra info