23/05/2003

Overzicht en evaluatie van de bagger- en transporttechnieken stand van zaken mei 2003

Terug naar artikeloverzicht

In het najaar 2002 werd een studie uitgevoerd door VITO en IMDC, die resulteerde in een rapport, overzicht en evaluatie van de verwerkingstechnieken baggerspecie. Deze studie werd tussentijds begeleid door OVAM, AWZ, AMINAL afdeling water, VMM, ANRE, Havenbedrijf Antwerpen, Provinciaal bestuur Oost-Vlaanderen en PIH.

Het rapport geeft een overzicht van de eind 2002 beschikbare bagger- en transporttechnieken enerzijds, verwerkingstechnieken anderzijds. Voor iedere techniek worden o.m. toepassingsmogelijkheden, milieueffecten en kosten opgelijst en in verschillende overzichten bij elkaar gebracht. De studie werd opgemaakt ter voorbereiding van het sectoraal uitvoeringsplan baggerspecie.

Het rapport omvat twee delen nl.:

Deel I : Bagger- en transporttechnieken

Er zijn twee hoofdonderverdelingen voor de ontgravingtechnieken en met name de hydraulische en de mechanische technieken. Daarnaast zijn er nog een aantal technieken die niet onder n van beide voorgaande kunnen gecatalogeerd worden. Dit deel onderzoekt de meest geschikte ontgravingtechniek.

Deel II : Evaluatie verwerkingstechnieken bagger

Dit deel behandelt de milieuprestaties en kosten van de verwerkingstechnieken. Naast technologische en milieu aspecten, worden ook kort het wet- en regelgevend kader aangegeven. Deze bepalen het vergunningtechnisch aspect van een bepaalde techniek: de toepassingsvoorwaarden. Door combinatie van de toepassingsvoorwaarden met het prestatiebereik van de techniek wordt het toepassingsgebied van de techniek bepaald.

Overzicht en evaluatie van de verwerkingstechnieken van baggerspecie

Bron : OVAM