14/10/2014

OVAM werkt aan methodiek voor tussentijds gebruik stortplaatsen

Back to article overview

De OVAM-projectgroep ELFM (Enhanced Landfill Management & Mining) moet een methodiek opstellen om te bepalen welke mogelijkheden voor tussentijds gebruik haalbaar zijn voor een concrete oude stortplaats. Naast het advies van interne en externe deskundigen is het team ook benieuwd naar andere meningen.

De OVAM huldigt de visie dat de afvalstoffen van vandaag (Urban Mining) en uit het verleden (Landfill Mining) de grondstoffen moeten worden voor een groene kringloopeconomie. Dat noemen we duurzaam materialenbeheer. Tot op vandaag kennen stortplaatsen echter geen geïntegreerd beleid dat voorziet in een systematische aanpak binnen een langlopend tijdskader. Met de goedkeuring van de conceptnota “Duurzaam voorraadbeheer van stortplaatsen” in 2015 komt hierin verandering. Het voorraadbeheer van stortplaatsen (Enhanced Landfill Management & Mining of ELFM) realiseert de beleidsintegratie en draagt dus bij tot de nieuwe beleidslijnen voor een kringloopeconomie, duurzame ontwikkeling van ruimte en mobiliteit.

Meerwaarde

Op grond van de conceptnota moet de OVAM tegen het einde van dit jaar een methodiek uitwerken voor het tussentijds gebruik van oude stortplaatsen. Die methodiek moet mogelijkheden bieden om op korte en middellange termijn meerwaarde te creëren.

Voor de uitwerking van de methodiek moeten we rekening houden met een belangrijk aspect: de tijdscomponent. Niet alleen zullen sommige stortplaatsen nooit een ontginningspotentieel hebben, ook zijn er niet voldoende middelen en personeel om op korte termijn grootschalige ingrepen te verrichten om een stortplaats grondig op te waarderen.

Ook andere factoren, zoals milieurisico en marktomstandigheden, vormen een belemmering voor een ‘ontginning’ op korte termijn. Een langetermijnplanning met de nodige aandacht voor de tussenperiode is dus noodzakelijk, net als de realisatie van duurzame maatregelen op korte en middellange termijn.

Startdocument

Enkele opties voor tijdelijk gebruik van stortplaatsen werden al gebundeld in een startdocument. Die bundel moet de discussie op gang helpen trekken. Ze bevat dus nog geen definitieve standpunten. Eerst moeten de randvoorwaarden van tijdelijke benutting worden afgetoetst. 

Heeft u ervaringen met tussentijds gebruik van stortplaatsen? Deel uw bevindingen, opmerkingen of aandachtspunten met ons via elfm@ovam.be.

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij