23/10/2023

OVAM start sanering van de voormalige ‘arseenfabriek’ en omgeving in Bocholt en Oudsbergen vanaf 2024

bodemsanering.jpg
Terug naar artikeloverzicht

In het voorjaar van 2024 zal de OVAM de sanering opstarten van de arseenfabriek, ook wel gekend als ‘het Groot Fabriek’, in Bocholt (deelgemeente Reppel) en Oudsbergen (deelgemeente Ellikom). Nadat de grond in 2001 werd afgedekt om de omgeving te beschermen van de arseenvervuiling, wordt nu een sanering opgestart van de grond en het grondwater. Er zal een geïsoleerde berging worden aangelegd waarin de verontreinigde grond wordt opgeslagen. De werken zullen plaatsvinden van april 2024 tot december 2025.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: "Historische vervuiling moeten we stap voor stap in kaart brengen en opkuisen. We doen dat met asbest, we doen dat met PFAS, en we doen dat ook voor arseen in Bocholt. Met de start van de saneringswerken is na 50 jaar het einde van die historische vervuiling in zicht. Geen maatregel is dan ook teveel om de gezondheid en het leefmilieu van de omwonenden te beschermen en om hen goed te informeren. De OVAM zal daarom infovergaderingen organiseren om alle betrokkenen tot in de details in te lichten.”

De OVAM stelde voor deze werken reeds een bodemsaneerder en erkend bodemsaneringsdeskundige aan. De verontreinigde grond zal uitgegraven en opgeslagen worden in een geïsoleerde berging. De nieuwe berging zal aansluiten op de bestaande berging van 2001 en wordt zowel onder als bovenaan afgedekt met kleimatten en folie om de verontreiniging goed te isoleren van de omgeving. Zo kan geen verdere verspreiding in het grondwater plaatsvinden en kan de opgeslagen verontreinigde grond niet via de wind of via het regenwater de omgeving bijkomend verontreinigen. In het bos en verder stroomafwaarts zal de verontreiniging worden aangepakt door het grondwater op te pompen, te zuiveren en terug in de grond te laten sijpelen via een aangelegde gracht.

Deze werken worden gepland van april 2024 tot december 2025. Het minimaliseren van stof- en geluidshinder heeft daarbij de grootste prioriteit. Om stofhinder te beperken, zal de grond continu vochtig gehouden worden door verneveling van water. De zij-arm van de Grote Baan zal tijdens de saneringswerken afgesloten worden voor alle vervoer, inclusief fietsers en voetgangers.

Naast de saneringswerken wordt ook een aanvullend onderzoek opgestart om de vervuiling in het diepere grondwater stroomafwaarts in kaart te brengen, evenals de sanering met betrekking tot de neerslag van vervuilde deeltjes (atmosferische depositie) in de omgeving. De OVAM verwacht dat medio 2024 een bodemsaneringsproject ingediend kan worden voor de aanpak van deze verontreiniging. Deze werken zijn voorzien in 2025.

De buurtbewoners worden ingelicht over de werken op een bewonersvergadering in Bocholt (op 23/10/2023) en in Oudsbergen (op 26/10/2023).


Historiek

Het ‘Groot Fabriek’ sloot in 1971. De gebouwen werden grotendeels afgebroken in 1985, waarna de OVAM, na meerdere juridische procedures, in 1992 de site en zijn omgeving kon onderzoeken naar mogelijke arseenvervuiling. In 2001 werd het verontreinigd puin zorgvuldig afgegraven en afgedekt. In 2019 werden de onderzoeken naar de reikwijdte en diepte van de vervuiling toegelicht op een bewonersvergadering.


 

 

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse overheid