16/09/2008

OVAM maakt laureaten Ecodesign Awards 08 bekend

Terug naar artikeloverzicht

Voor de derde keer beloont de OVAM eindwerken en jaarprojecten van studenten productontwikkeling, vormgeving of verpakkingsontwerp die uitblinken op het vlak van ecodesign.
Ecodesign is een ontwerpmethode die rekening houdt met de milieuimpact van een product doorheen zijn hele levenscylus, dus van bij de ontwerp- en productiefase tot aan de afval- en recyclagefase. Bij het ontwerp van een product stilstaan bij de milieuimpact is n van de sleutels tot milieuverantwoorde bedrijfsvoering n een schoner milieu. Ook Vlaams minister Hilde Crevits ondersteunt dit initiatief van de OVAM dat kadert in het duurzaam materialenbeleid.

De uitreiking van de Awards gebeurde deze keer in samenwerking met het Departement Interieur & Design van de Katholieke Hogeschool Mechelen. Een jury met experts uit de bedrijfswereld, wetenschappelijke instellingen en de overheid koos uit de inzendingen van deze editie zes laureaten.

Categorie eindwerken

De Ecodesign Award in de categorie eindwerk ging naar CATLOC van Stephanie Mertens (Hogeschool Antwerpen, Departement Ontwerpwetenschappen Productontwikkeling). CATLOC is een totaalconcept voor cateringzaken die op locatie werken. Het is een organisatierek met schaaltjes met een herbruikbaar deksel dat in tegenstelling tot de huidige modellen eenvoudig omgevormd kan worden tot een isolatiebox. Grotere hoeveelheden voedsel kunnen tegelijkertijd vacum getrokken worden. Ecodesign werd doordacht toegepast wat resulteerde in minder afval en een lager energieverbruik.

De tweede prijs in deze categorie gaat naar DUAL van Elmi Jansen (Katholieke Hogeschool Mechelen, Departement Interieur & Design). DUAL is een zitbank gemaakt uit n plaat van gerecycleerde kunsstof.

MAGNUS van Melissa Yseboodt (Hogeschool Antwerpen, Hoger Instituut voor Architectuurwetenschappen Henry Van de Velde) kreeg van de jury een eervolle vermelding.

Categorie jaarprojecten

In de categorie jaarprojecten gaat de Ecodesign Award naar de Bio(scoop)zetel van Ruben De Baere en Thomas De Rijcke (Hogeschool West-Vlaanderen, Afdeling PIH). Deze innovatieve bioscoopzetel bestaat uit een frame en een doek gevuld met druivepitjes, dit ter vervanging van het huidige polyurethaanschuim.

De tweede prijs gaat naar de BamBooRazor van Mikel Stultiens (Stedelijke Academie voor Schone Kunsten SASK, Hasselt), een scheermes volledig gemaakt uit bamboe.

De eervolle vermelding is voor 'MoDOOlaR' van Birgitt Deckers en Wim Magette (Hogeschool West-Vlaanderen, Afdeling PIH).

De Ecodesign Award PRO

Om ook de professionele ontwerpers te belonen voor hun inspanningen voor een schoner milieu, organiseren de OVAM en Design Vlaanderen dit jaar voor het eerst de uitreiking van de Ecodesign Award PRO. De Ecodesign Award PRO wordt als extra categorie toegevoegd aan de bestaande Henry van de Velde Awards van Design Vlaanderen.

De eerste Ecodesign Award Pro zal op 13 januari  2009 door minister Hilde Crevits uitgereikt worden in het VlaamParlement.

Bron : OVAM