17/11/2017

OVAM en Stad Antwerpen halen World Resources Forum 2019 naar Vlaanderen

Terug naar artikeloverzicht

Tijdens de slotzitting van het World Resources Forum (WRF) in Genève (Zwitserland) werd de OVAM geselecteerd als gastheer voor de volgende wereldconferentie van het WRF. Van 24 tot en met 27 februari 2019 zullen de OVAM en de Stad Antwerpen bij benadering 1.000 wetenschappers, beleidsmakers, experts en bedrijven, actief in de circulaire economie en het materialen- en grondstoffenbeleid ontvangen.

De keuze voor Vlaanderen, de OVAM en de Stad Antwerpen is een erkenning voor de vooruitstrevende aanpak die overheden, bedrijven en NGO’s in Vlaanderen nastreven. Vlaanderen is toonaangevend op het vlak van afval- en materialenbeheer. Dit is dan ook het uitgelezen moment om onze ervaringen te delen en te leren van onderzoek en projecten elders in de wereld.

Het WRF is een onafhankelijke, internationale, non-profit organisatie die kennisuitwisseling en netwerking op het vlak van materialen- en grondstoffenbeleid en de circulaire economie nastreeft. Zij verspreiden onder meer onderzoek en ‘best practices’ en voeren onderzoek naar de relatie tussen materialenbeheer en de klimaatproblematiek. Daarnaast organiseren zij ook thematische workshops en regionale conferenties voor specifieke regio’s of continenten. Maar het vlaggenschip van het WRF-activiteiten zijn ongetwijfeld de wereldconferenties.

De OVAM stelde zich in het voorjaar van 2017, in samenspraak met partners als de Stad Antwerpen, Go4Circle, VVSG-Interafval, VITO, Agoria, KULeuven, Transitienetwerk Middenveld, … en met de steun van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege kandidaat om de volgende editie van de wereldconferentie te organiseren. Doorslaggevend in de keuze voor de kandidatuur van de OVAM was volgens het WRF, de rijke expertise die Vlaanderen kan voorleggen, de focus op de linken tussen materialenbeheer en de circulaire economie en het klimaatvraagstuk en

–vooral- de unieke samenwerking en ondersteuning voor dit initiatief door overheden, lokale besturen, bedrijven, kennisinstellingen en middenveld.

De WRF-conferentie 2019 zal georganiseerd worden van zondag 24 tot en met woensdag 27 februari 2019 in het Flanders Meeting & Convention Center in Antwerpen.

 

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij