De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) start in december met een informatiecampagne over selectieve inzameling bij land- en tuinbouwbedrijven. In 2013 wijzigden de
regels omtrent selectieve inzameling van bedrijfsafvalstoffen. Na de algemene koepelcampagne 'Sorteer Meer', volgen nu deelcampagnes voor specifieke sectoren. 74% van het Vlaamse bedrijfsafval krijgt een tweede leven. Ook de land- en tuinbouwsector levert daar een belangrijke bijdrage aan. De OVAM, Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en Febem (de Federatie van Belgische Milieubedrijven) verspreiden daarom een brochure die naast de wettelijke verplichtingen ook de recyclagemogelijkheden van specifieke afvalstromen uit de land- en tuinbouwsector toelicht.
Sorteer Meer mikt op besparing van 15 % bedrijfsrestafval
Sinds 1 juli 2013 zijn bedrijven verplicht 18 verschillende afvalstromen selectief in te zamelen en moeten zij met de afvalstoffeninzamelaar van het bedrijfsrestafval een contract afsluiten waarin de afvalstoffen en hun vooropgestelde inzamelwijze opgesomd worden. Deze regeling geldt ook voor landbouwbedrijven. Onder bepaalde omstandigheden kunnen
landbouwers nog wel gebruik maken van de gemeentelijke inzamelronde.
Tegelijkertijd lanceerden de OVAM en Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege de campagne 'Sorteer Meer' met als doel 15% van het bedrijfsrestafval te besparen en naar materiaalrecyclage te sturen. Studies tonen aan dat 300.000 ton (15%) van restafval nog perfect te sorteren valt.
Oplossingen op maat voor de land- en tuinbouwsector
Elke bedrijfssector kampt uiteraard met specifieke afvalstromen die soms ook een oplossing op maat vragen. Naast de algemene regelgeving, gaat de nieuwe brochure voor de land- en tuinbouwbedrijven ook dieper in op die specifieke afvalstromen. Zo werden er de voorbije jaren door Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege, de OVAM en de sector regelingen uitgewerkt voor de inzameling en recyclage van land- en tuinbouwfolies, silobanden of verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen.
Omdat de activiteiten van een land- en tuinbouwbedrijf ook een verhoogd risico op bodemverontreiniging kunnen inhouden, besluit de brochure met een kort overzicht van de belangrijkste bepalingen van de bodemwetgeving en het grondverzet.
De brochure 'Afvalstoffen- en bodemwetgeving voor land- en tuinbouwbedrijven' wordt verspreid via de website van de OVAM www.ovam.be/sorteermeer en via de websites van de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat. Abonnees van de ledenbladen van de deze organisaties, krijgen de brochure onder blister meegestuurd of kunnen ze via vormingsactiviteiten verkrijgen.
Bron : OVAM
______________________
Extra info :
Publicaties
- Algemene brochure bedrijfsafval: Selectieve afvalinzameling bij bedrijven: wat en hoe?
- Brochure voor garage en carrosseriesector: Een auto: veel meer dan pk's
- Brochure voor land- en tuinbouwbedrijven: Afvalstoffen- en bodemwetgeving voor land- en tuinbouwbedrijven