17/12/2023

OVAM deelt gedetailleerde bodeminformatie van alle Vlaamse gronden via bodemkwaliteit.be

voetbalveld_voetbal
Terug naar artikeloverzicht

Dat maakte de organisatie bekend met een persstunt op het meest bekeken stukje grond van zondag 17 december, het voetbalveld van de wedstrijd Club Brugge – AA Gent

De OVAM lanceert vandaag bodemkwaliteit.be. Via deze vernieuwde versie van De Grote Grondvraag maakt de OVAM alle beschikbare informatie over de bodemkwaliteit in Vlaanderen openbaar. Dat kondigde de OVAM vandaag aan met een stunt tijdens de Pro League match Club Brugge - KAA Gent waar een bodemonderzoeker het veld analyseerde tijdens de match (of zo leek het toch…). "Honderdduizenden ogen kijken wekelijks met veel belangstelling naar het voetbalveld”, aldus Jan Verheyen. “Dat is wellicht de grond in Vlaanderen die met de meeste passie gevolgd wordt. Maar de grond naast het sportveld verdient onze aandacht ook!”

Vanaf vandaag zal de OVAM nog meer bodemdata beschikbaar stellen aan elke Vlaming via Bodemkwaliteit.be. Dit maakte de OVAM bekend via een stunt tijdens de match tussen Club Brugge en KAA Gent. Het voetbalveld is heilige grond en daarom stuurde de OVAM tijdens de match een bodemonderzoeker het veld op. Of zo leek het toch: het ging om een stunt: het beeld van de bodemonderzoeker werd over de beelden van de match gemonteerd.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Wij trekken onze lessen uit de hele PFAS en 3Msaga. Er moet meer transparantie komen qua milieu en bodemvervuiling. Daar maken we nu werk van. Voortaan zullen de eigenaars van hun gronden kunnen zien wat hun bodemkwaliteit is en het verleden daarvan. Zij zullen ook kunnen zien of er ergens in hun buurt, bij bedrijfs- of publieke gronden, bodemverontreiniging is en of er reeds saneringen hebben plaatsgevonden.”

Recent bleek nog uit een enquête van de OVAM dat 1 op 2 Vlamingen nooit stilgestaan heeft bij de kwaliteit van de bodem waarop ze wonen. Ze gaven in dat onderzoek bovendien aan meer informatie te willen over bodemkwaliteit in hun buurt en de Vlaamse bodem in het algemeen. De nieuwe website geeft een antwoord op die vraag.

Sinds 1996 werkt de OVAM aan het wegwerken van historische verontreiniging bij 85.000 risicogronden. De OVAM laat alle risicogronden in Vlaanderen onderzoeken waar vervuilde activiteiten zijn of waren. Op die manier kunnen we schadelijke stoffen opsporen en uit de bodem halen voor ze zich verspreiden. Hiervan is 59 procent onderzocht. Daardoor heeft de OVAM heel wat bodeminformatie beschikbaar. Met die bodeminformatie kan de OVAM de vervuiler verantwoordelijk stellen voor de sanering. Indien er geen verantwoordelijke gevonden wordt, saneert de OVAM de grond ambtshalve.

De Grote Grondvraag wordt vernieuwd

Sinds 2019 kunnen Vlamingen via de website degrotegrondvraag.be controleren of er bodeminformatie beschikbaar is over de grond waarop zij wonen of werken. 240.000 Vlamingen hebben al gebruik gemaakt van De Grote Grondvraag. Op die website kon je zien of er informatie beschikbaar was over de bodemkwaliteit van de grond. In de vernieuwde versie (www.bodemkwaliteit.be) zullen er veel meer details beschikbaar zijn over de bodem: je komt te weten of de grond bekend staat als risicogrond, of er al bodemonderzoek geweest is of niet, of er een verontreiniging is of niet en of er nog verder onderzoek of sanering nodig is. Je kan zelfs de gedetailleerde fiches raadplegen waarop alle informatie over afgewerkte bodemonderzoeken beschikbaar wordt gesteld.

"We hechten veel belang aan transparantie en openbaarheid van milieu-informatie en kijken voortdurend hoe we die beschikbaar kunnen stellen. We deelden de bodeminformatie al via het bodemattest, de woningpas, het overzicht van de stortplaatsen en De Grote Grondvraag. Met de opvolger bodemkwaliteit.be hebben we samen met Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV) een handige tool gecreëerd die al deze informatie bundelt en voor iedereen beschikbaar stelt.”

Bovendien zal niet enkel de informatie van de eigen grond beschikbaar gesteld worden, maar kan je via bodemkwaliteit.be ook informatie vinden over de fabriek in de buurt, de voetbalpleinen waarop de kinderen spelen, de school en het buurtpleintje. Informatie over de bodem bij particulieren zal, in navolging van de GDPR-richtlijn, niet vrijgegeven worden via www.bodemkwaliteit.be. De specifieke bodeminformatie is beschikbaar voor de eigenaar via de woningpas, door in te loggen met je e-id. Via bodemkwaliteit.be word je hier ook naar doorverwezen.

Welke informatie is beschikbaar op bodemkwaliteit.be?

Vanaf vandaag kan men naar de vernieuwde website bodemkwaliteit.be surfen om de bodeminformatie van elke mogelijke Vlaamse grond terug te vinden. Op de website staat een interactieve kaart van de bodemkwaliteit in Vlaanderen, de bodemverkenner. Naargelang de situatie, zijn volgende resultaten mogelijk:

Groen: bodem is proper. De bodem is onderzocht en volledig in orde. Verdere actie is niet nodig.

Geel: bodem is licht verontreinigd. Deze bodem is verontreinigd, maar niet ernstig. Verdere actie is niet nodig.

Rood: bodem is verontreinigd. Deze bodem is verontreinigd. Verder onderzoek of sanering is nodig.

Grijs: bodeminfo wordt gecheckt. De testresultaten voor deze grond worden gedubbelcheckt door de OVAM.

Arcering: Mogelijke risicogrond. Een risicogrond is een grond waarop vervuilende activiteiten worden of werden uitgevoerd. Een eerste oriënterend bodemonderzoek is nodig.

Wit: geen bodeminfo. Deze bodem is geen risicogrond. Als we er zorg voor dragen, is onderzoek niet nodig.

Paars: enkel voor de eigenaars. Deze specifieke bodeminfo is enkel beschikbaar voor de eigenaars van deze grond. Informatie over de bodem bij particulieren zal onder deze paarse kleur beschermd worden volgens de GDPR-wetgeving.

 


Daarnaast kan je ook doorklikken naar de bodeminfofiche waar je een overzicht krijgt van alle bodemonderzoeken op een bepaalde grond, met zowel oorzaken als gevolgen. Inclusief algemene tips en specifiek advies om voor de bodem te zorgen.


 

 

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse overheid