18/09/2019

OVAM-campagne ‘Samen verslaan we het asbestbeest’ ook online

Back to article overview

In het najaar van 2018 trapten we de campagne ‘Samen verslaan we het asbestbeest’ af. De campagne wil ‘Asbestveilig Vlaanderen 2040’, het afbouwbeleid voor asbest, bekendmaken bij het brede publiek. Deze zomer schakelden we een versnelling hoger, ook met een campagne via sociale media. Er worden geanimeerde filmpjes en online banners verspreid via Facebook en Instagram naar verschillende doelgroepen. Op die manier willen we de ontvanger activeren om door te klikken naar www.asbestinfo.be, waarop ze zich kunnen informeren over asbest.

Hulp bij lokale communicatie

Een herhaalde boodschap vergroot de kans op een geslaagde communicatie. Ook vele lokale besturen willen zich graag aansluiten bij de campagne en eenzelfde boodschap uitdragen in hun magazines en online media. De OVAM ondersteunt hen daarbij met mediamateriaal zoals banners, beelden, folders bij asbestprojecten en een algemene brochure.

De algemene brochure richt zich tot inwoners die bij de gemeentelijke milieudienst informatie komen inwinnen. Ze schetst in een notendop het afbouwbeleid voor asbest en geeft praktische antwoorden op veelgestelde vragen. Enkele voorbeelden: Wat het verschil is tussen los- en hechtgebonden asbest? Waar kan je met asbestafval terecht?

Doe het zelf met Roger

In samenwerking met Dobbit tv ontwikkelden we een aantal filmpjes om de klusser te informeren over asbest en hoe hij er het best mee omgaat. In één van de filmpjes toont een expert aan Roger hoe hij asbest kan vinden in een woning. Hij vertelt welke bouwtoepassingen vaak asbest bevatten in nog niet gerenoveerde huizen opgetrokken voor 2001. Ook golfplaten als dakbedekking op tuinhuisjes, garages of andere bijgebouwen bevatten vaak asbest. In een tweede filmpje toont Roger hoe je die op een veilige manier verwijdert.

Verder zijn er op Dobbit tv ook kortere ‘Tips van Roger’ te zien, zoals over hoe je vloerbekleding met asbest herkent.

Meer info

De algemene brochure die hoort bij de campagne kunt u hier downloaden.
Lokale besturen kunnen tot eind september ook gedrukte exemplaren bestellen via dit online formulier.

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid


Zie eerder: Vlaams Actieplan asbestafbouw gaat van start