13/09/2017

OVAM brengt biomassa(rest)stromen in kaart

Back to article overview

Zijn de houtafvalstromen in Vlaanderen een opportuniteit om de verwerkende industrie circulair te maken? Heeft voedselverlies een nuttige, circulaire bestemming? Een nieuw rapport van de OVAM onderzoekt de vraag en het aanbod van biomassareststromen voor de circulaire economie in Vlaanderen. De OVAM en de betrokken stakeholders namen voedselafvalstromen, houtafval en houtreststromen uit open ruimte zoals natuurgebieden en bossen onder de loep.

Diverse invloedfactoren

De conclusie van het rapport? Biomassareststromen vinden voornamelijk een bestemming in de lokale economie in Vlaanderen. Vraag en aanbod van de vergistbare en de houtige biomassa(afval)stromen worden nog steeds beïnvloed door de evolutie in de energieprijzen en de wijzigende stimuleringsmaatregelen vanuit het energiebeleid. Daarnaast ondervindt de Vlaamse biomassamarkt invloeden door het afval- en energiebeleid van onze buurlanden.

Zo blijkt dat de verwerking van houtafval de laatste drie jaar aan sterke schokken onderhevig was door een combinatie van warme winters, betere sortering, de sluiting van capaciteiten en een verhoogd aanbod vanuit onze buurlanden. Dat heeft geleid tot een acuut capaciteitstekort voor de verwerking van minstens 100 000 ton houtafval die anno 2017 nog niet is weggewerkt. Op langere termijn (vanaf 2020) is de prognose totaal anders.

Download het rapport hier.

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid