21/02/2011

Otary wordt Belgisch kenniscentrum voor offshore wind

Terug naar artikeloverzicht

Acht Belgische spelers in offshore wind gaan via de nv Otary hun ervaring en knowhow bundelen in een nieuw kenniscentrum voor windenergie op zee. De nieuwe vennootschap zal actief zijn in de bouw en exploitatie van offshore windparken in België en mogelijk ook in het buitenland als de gelegenheid zich voordoet.

Het samenwerkingsverband Otary (via de nv Otary RS) verenigt de groenestroomproducenten Electrawinds en Aspiravi, de investerings- en ontwikkelingsvennootschappen Rent-A-Port en Power@Sea,  de baggergroep en waterbouwspecialist DEME, de Waalse milieuholding SRIW Environnement en de Vlaamse en Waalse energie- en nutsparticipatiemaatschappijen Nuhma en Socofe. Het zijn partners die alle al betrokken zijn bij de ontwikkeling van offshore wind via participaties in één of meerdere projecten op de Noordzee.

Otary zal zich in een eerste fase toeleggen op de ontwikkeling en bouw van de offshore windparken Rentel en Seastar. Deze projecten zullen op termijn uitgebaat worden door twee afzonderlijke werkmaatschappijen (nv Rentel en nv Seastar) waar elke aandeelhouder van Otary voor 12.5 procent eigenaar van wordt. De Belgische autoriteiten hebben zowel voor Rentel als voor Seastar een concessie toegekend. Voor elk windpark zal nu een afzonderlijk en uitgebreid vergunningsdossier worden voorbereid.

Rentel en Seastar komen respectievelijk op 31 en 38 kilometer van de Belgische kust en hebben een gezamenlijk geïnstalleerd vermogen van meer dan 500 MW. Het totale investeringsbedrag wordt geschat op ruim 2 miljard euro wat een energieopbrengst oplevert voor het jaarverbruik van 610.000 Belgische gezinnen. 

Afhankelijk van de snelheid waarmee netbeheerder Elia de aansluiting op het Belgische hoogspanningsnet verzekert, worden beide offshore windparken opeenvolgend en gefaseerd uitgevoerd vanaf 2015. Bij het afsluiten van de bouwcontracten zal bij voorkeur gekozen worden voor Belgische en Europese ondernemingen zodat die met de opgedane ervaring hun positie versterken op de internationale offshore markt.

Het project is nog onderhevig aan het akkoord van de bevoegde autoriteiten.

Bron : Electrawinds