28/02/2014

Opstart BBT-studie opslag, verdeling en bunkering van LNG/LBG

LNG tanker
Terug naar artikeloverzicht

Vloeibaar aardgas (liquified natural gas, kortweg 'LNG') en vloeibaar tot aardgaskwaliteit opgewaardeerd biogas (liquified biogas, kortweg 'LBG') zijn brandstoffen die, onder andere onder invloed van steeds strenger wordende emissie-eisen voor transportmodi, wereldwijd meer en meer aangewend worden voor de aandrijving van vrachtvervoer over (water)wegen.

De Vlaamse overheid anticipeert met deze BBT-studie op een opgang van het gebruik van LNG & LBG als brandstof in Vlaanderen. De infrastructuur om LNG te tanken, op te slaan en te bunkeren is, net als in andere Europese regio’s, momenteel in uitbouw. Het opslaan, verdelen en bunkeren van vloeibaar aardgas vereist, net als andere brandstoffen, specifieke milieu- en veiligheidsmaatregelen. De BBT-studie zal deze maatregelen inventariseren en evalueren om tot een selectie van beste beschikbare technieken te komen. De selectie zal kunnen dienen als een basis voor het milieujuridische kader in Vlarem enerzijds en een financiële ondersteuning van bepaalde technieken m.b.v. ecologiepremie anderzijds.

Indien u meer informatie over deze studie wenst, aarzel dan niet om contact op te nemen met Philip Marynissen. Dit kan via mail (philip.marynissen@vito.be) of telefonisch op 014/33 59 41.