28/09/2005

Opslag CO2 kan bijdragen aan vermindering uitstoot

Terug naar artikeloverzicht

IPCC, het wetenschappelijke orgaan voor klimaatverandering van de Verenigde Naties, bracht het rapport "Carbon Dioxide Capture and Storage" vandaag uit. Het rapport gaat over de technologie waarmee CO2, afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen, kan worden afgevangen en opgeslagen in lege gas- of olievelden, kolenlagen, diepe zoutwaterreservoirs, minerale gesteenten en in oceanen.

Behalve dat het helpt in de strijd tegen klimaatverandering, maakt opslag van CO2 bovendien de kosten van maatregelen voor het terugdringen van broeikasgassen op termijn ten minste 30% goedkoper. De mondiale ondergrondse opslagcapaciteit voor CO2 is groot genoeg om de gehele huidige werelduitstoot van CO2 voor minstens tientallen jaren op te bergen. Bij zorgvuldige selectie van de ondergrondse reservoirs en toepassing van de beste technieken, zijn de risico's van lekkage klein. CO2 kan ook worden opgeslagen in oceanen, maar dat kan schadelijke gevolgen hebben voor de daarin levende organismen.

De Nederlandse overheid beschouwt 'schoon fossiel' (dwz. gebruik van fossiele brandstoffen zonder dat CO2 in de atmosfeer komt) als een van de drie sporen van het nationale klimaatbeleid. Andere sporen zijn energiebesparing en hernieuwbare energiebronnen. In de recent verschenen Miljoenennota stelt het Kabinet extra middelen ter beschikking voor de omslag (transitie) naar een duurzame energievoorziening, waaronder ook een demonstratieproject voor CO2­-opslag. De Nederlandse elektriciteitssector heeft al aangeboden om te investeren in een dergelijk demonstratieproject.

Elektriciteitscentrales en de grootschalige industrie zijn de voornaamste bronnen waar CO2 in eerste instantie zou kunnen worden afgevangen. Om CO2-opslag wereldwijd commercieel aantrekkelijk te maken is het nodig dat er een prijs wordt betaald voor de uitstoot van CO2.

CO2-afvang, transport en opslag gaan ook gepaard met aspecten als veiligheid, gezondheid, milieu, en juridische kwesties. CO2 is in hoge concentraties giftig. Het rapport gaat ook in op de risico's van lekkage uit CO2-opslagreservoirs en op de manieren om die risico's klein te houden.

Samenvatting van het rapport "Carbon Dioxide Capture and Storage" (PDF - 530 KB)