01/12/2006

Oppervlaktedelfstoffenplan Kempen

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS heeft de Vlaamse Regering het ontwerp van bijzonder oppervlaktedelfstoffenplan voor de klei van de Kempen definitief vastgesteld na advies van de lokale besturen.
Deze beslissing kadert in de uitvoering van het Oppervlaktedelfstoffendecreet en zijn uitvoeringsbesluit VLAREOP. De basisdoelstelling van deze regelgeving bestaat erin om op een duurzame en planmatige manier te voorzien in de oppervlaktedelfstoffenbehoefte van de huidige en toekomstige generaties. Aan de doelstelling van dit decreet wordt uitvoering gegeven ondermeer via de opmaak van bijzondere oppervlaktedelfstoffenplannen. Deze plannen handelen over n welbepaalde oppervlaktedelfstof per samenhangend oppervlaktedelfstoffengebied. Wat de goedkeuring van het plan vandaag betreft, gaat het over Klei van de Kempen.

Elk bijzonder oppervlaktedelfstoffenplan wordt opgesteld in het kader van een door de Vlaamse Regering afgewogen en vastgestelde programmatie van oppervlaktedelfstoffenwinning. Dit globale afwegingsproces gebeurt op basis van economische en geologische aspecten met vaststellingen van locaties en nabestemmingen per samenhangend oppervlaktedelfstoffengebied, een milieueffectrapportage op planniveau, een passende beoordeling, een watertoets, een ruimtelijke afweging en een landbouwgevoeligheidsanalyse.

Bijzondere oppervlaktedelfstoffenplannen vormen mee de basis voor de opmaak van de gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen met betrekking tot ontginningen. Op die manier vormen ze een basis voor de sectorale voorstellen inzake ruimtelijke ordening. Ze worden vijfjaarlijks gevalueerd, waarbij de evaluatie aanleiding kan geven tot een actualisatie.

De klei van de Kempen wordt en werd in hoofdzaak ontgonnen langs het kanaal Schoten-Turnhout voor de productie van handvorm- en strengpersgevelstenen en in mindere mate voor binnenmuurstenen. Ten opzichte van de totale baksteenproductie in Belgi wordt ca 18 % in de Kempen geproduceerd.

Met het vastgesteld voorontwerp van bijzonder oppervlaktedelfstoffenplan Klei van de Kempen geeft de Vlaamse Regering aan hoe de bestaande ontginningsgebieden die reeds sinds de gewestplannen van de jaren zeventig ongewijzigd waren gebleven, op een duurzame wijze kunnen worden aangepast zodat voor de keramische sector in de streek voldoende ontwikkelingsperspectieven worden geboden.

De Vlaamse minister, bevoegd voor Ruimtelijke Ordening, wordt nu gelast om op basis van dit plan een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan te laten opstellen, dat de in het plan weerhouden locatievoorstellen omzet in ontginningsgebieden met bindende stedenbouwkundige voorschriften.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering

____________________________________

Extra info :