Van 13 augustus tot en met 11 oktober 2024 loopt het openbaar onderzoek naar het Gewestelijke Ruimtelijke Uitvoeringsplan (GRUP) dat de natuur en bossen moet versterken in de Hoge Kempen. In die periode kan iedereen de plannen inkijken en opmerkingen, vragen of bezwaren indienen. De Vlaamse regering keurde het ontwerp voor het GRUP ‘Hoge Kempen Fase 1’ goed op 17 mei 2024. Een definitieve beslissing over het plan volgt pas na het openbaar onderzoek.
Het plan heeft betrekking op delen van het Nationaal Park Hoge Kempen en is gelegen op het grondgebied van de gemeenten As, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maasmechelen en Zutendaal. Het beslaat ongeveer 2650 ha en heeft als doel de natuur en bossen in de Hoge Kempen te versterken en natuurherstel en -ontwikkeling mogelijk maken.
Dit betekent ook dat een aantal geïsoleerde zones, enclaves, in het Nationaal Park Hoge Kempen planologisch worden herbestemd naar natuur of bos. Het gaat onder meer over een stuk militair domein in Zutendaal, het gebied Molenberg in Rekem, de site van het voormalige Mosselhuis in Dilsen-Stokkem en bedrijventerrein Op De Berg, dat door alle lokale en hogere overheden als uit te doven is aangewezen. Op het grondgebied van Maasmechelen wordt een woonuitbreidingsgebied geschrapt om bos te beschermen. Zo ontstaat er een groter aaneengesloten geheel van natuur. Het rallycrosscircuit Duivelsberg aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen blijft wel behouden als recreatiegebied.
Taskforce voor ‘Op de Berg’
De Vlaamse uittredende ministers van Omgeving, van Mobiliteit en Openbare Werken en van Economie en Landbouw hebben een taskforce opgericht om een concreet traject en actieplan uit te werken om bedrijven in Wevelsmoer en bedrijven op het bedrijventerrein ‘Op de Berg’ te begeleiden bij een herlocalisatie. Daarvoor wordt de nodige ruimte voorzien.
Deelnemen aan het openbaar onderzoek
Van 13 augustus tot en met 11 oktober 2024 kan iedereen bezwaren en opmerkingen indienen over het ontwerp-GRUP. Het ontwerp bevat een grafisch plan en stedenbouwkundige voorschriften waarmee de bestaande plannen worden gewijzigd. Het ontwerp-GRUP omvat ook een plan-MER waarin de effecten op het milieu werden onderzocht. Ook over het plan-MER kunnen bezwaren en opmerkingen worden gegeven.
Het ontwerp-GRUP inkijken kan op https://grups.omgeving.vlaanderen.be/r/hogekempenfase1.
De documenten liggen ook ter inzage bij de betrokken gemeenten:
- As, administratief centrum, Dorpsstraat 1 bus 1
- Dilsen-Stokkem, administratief centrum, Europalaan 25
- Genk, Stadhuis, Stadsplein 1
- Lanaken, Gemeentehuis, Jan Rosierlaan 1
- Maasmechelen, Gemeentehuis, Heirstraat 239
- Zutendaal, Gemeentehuis, Oosterzonneplein 1
En bij het Departement Omgeving in het Graaf de Ferrarisgebouw, Koning Albert II-laan 20, 1000 Brussel.
Bezwaren, opmerkingen en adviezen indienen over het ontwerp-GRUP kan via een inspraakformulier op hogervermelde website of per brief, tegen ontvangstbewijs af te geven bij de betrokken gemeenten As, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maasmechelen en Zutendaal. De brief kan ook verstuurd worden naar Departement Omgeving, Koning Albert II-laan 15 bus 550, 1210 Brussel.
Vervolgtraject
Alle bezwaren en opmerkingen worden grondig onderzocht. Na het openbaar onderzoek kan de Vlaamse regering nog beslissen om het ontwerpplan aan te passen op basis van de ingediende bezwaarschriften. De Vlaamse regering geeft bij de definitieve goedkeuring aan welke aanpassingen worden doorgevoerd en motiveert waarom andere opmerkingen geen aanleiding geven tot wijzigingen. Het definitieve GRUP wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en kan geraadpleegd worden bij alle betrokken gemeenten en op https://grups.omgeving.vlaanderen.be/r/hogekempenfase1.
Bron: Departement Omgeving, Vlaamse overheid