01/02/2021

Openbaar Onderzoek inrichtingswerken Vloethemveld

DSC_8406 Vloethemveld Luchtfoto
Terug naar artikeloverzicht

Openbaar onderzoek n.a.v. de vergunningsaanvragen voor de inrichting van 6,8 hectare nieuw bos voor wandelaars en mountainbikers in Jabbeke en voor een nieuw onthaalplein op grondgebied Zedelgem.

​​De VLM richt 6,8 ha nieuw bos met recreatieve mogelijkheden in aan de westelijke zijde van Vloethemveld op het grondgebied van Jabbeke. Het centraal gelegen onthaalplein op grondgebied Zedelgem krijgt een opknapbeurt zodat het een open en​ toegankelijk plein in het hart van Vloethemveld wordt.

VLM geeft zo, samen met Natuur en Bos, de gemeente Jabbeke en de gemeente Zedelgem invulling aan het masterplan om Vloethemveld optimaal in te richten als groen-recreatieve omgeving met bewaring van de belangrijke erfgoedelementen.  

Het werk, waarvoor nu de vergunningen worden aangevraagd, bestaat uit twee delen. Het ene deel heeft betrekking op de inrichting van het onthaalplein van het Vloethemveld op grondgebied Zedelgem. Het andere deel heeft betrekking op de inrichting van twee locaties tussen het Vloethemveld en de Aartrijksesteenweg op grondgebied van Jabbeke. Voor beide delen start binnenkort het openbaar onderzoek van de omgevingsvergunning.

Op het grondgebied van Jabbeke, ten westen van Vloethemveld, worden 2 recent aangekochte percelen volledig ingericht om het in 2020 aangeplante bos beter toegankelijk te maken voor recreanten. De huidige wandeldoorsteek rondom Vloethemveld wordt hierbij nog een stuk aantrekkelijker gemaakt. 

​Het perceel dat onmiddellijk aansluit op de Zandweg naar Aartrijke wordt grotendeels ingericht als behendigheidsparcours voor mountainbikers of veldrijders. Het behendigheidsparcours ligt langs de bestaande Bossenroute mountainbikeroute die uitgestippeld werd door Sport Vlaanderen. Het behendigheidsparcours heeft een lengte van 1,1 km en bestaat uit een opeenvolging van technische uitdagingen (kombochten, een wasbord, een reeks heuveltjes, een zandbak en een rockgarden) die verbonden worden door een slingerende padenstructuur. De ingang van het parcours krijgt een beperkte onthaalfunctie met een infobord, een fietsenstalling, een hoogstammige boom en eventueel een zitbank. Met uitzondering van de padenstructuur en de technische uitdagingen wordt het volledige perceel beplant met bosgoed.

De achterliggende percelen bij het parcours zijn al deels bebost in de winter van 2019-2020 en worden verder ingericht voor natuur. We voorzien de aanleg van een ven, plaatselijk wordt de voedselrijke toplaag weggegraven voor de ontwikkeling van heischrale graslanden en een voormalige perceelsgracht die door het intensieve akkergebruik van de laatste jaren verdwenen was, wordt terug hersteld en breed geprofileerd zodat een geleidelijke overgang ontstaat tussen droog en nat. Een 2 meter hoge uitkijkheuvel wordt aangelegd naast het wandelpad ter hoogte van het ven.

Doorheen het jong bosperceel loopt een bestaande wandelverbinding tussen de Zandweg naar Aartrijke en het Vloethemveld die deel uitmaakt van het netwerk van wandelpaden uitgewerkt in het onthaal- en ontsluitingsplan voor het Vloethemveld. Deze wandelverbinding wordt verlegd naar een aantrekkelijker parcours doorheen het bos.

UE3-grondplan-1

De tweede locatie bevindt zich ten westen van het voormalige militaire domein, op het einde van een insteekweg vanaf de Aartrijksesteenweg waarlangs een voormalige nachtwakerswoning van het militaire domein staat.
Dit perceel wordt ingericht als bos met wandelmogelijkheden. De rabattenstructuur die aangelegd werd bij de ontginning van het Vloethemveld, wordt terug hersteld en er wordt een gevarieerd bos met struiken en bomen aangeplant.
Een open rustplekje in het bos kan de bezoeker wat verpozing bieden. Om de voormalige toegangsweg tot Vloethemveld te markeren, wordt een kunstwerk geplaatst. Daartoe lanceert de VLM binnenkort een wedstrijd. 

UE3-grondplan-2

Het openbaar onderzoek over de werken op deze percelen loopt van 28 januari 2021 tot en met 26 februari 2021. De aanvraag ligt ter inzage bij de gemeente Jabbeke, Dorpsstraat 3, 8490 in Jabbeke. Bezwaren of opmerkingen kunnen worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Jabbeke. Dit kan per brief, e-mail (gemeentehuis@jabbeke.be) of via het omgevingsloket.  

Op Zedelgems grondgebied wordt, aan de toegang tot het voormalig militair domein, het onthaalplein volledig vernieuwd. Het plein waar vroeger militairen de plak zwaaiden, kreeg bij de goedkeuring van het onthaalplan Vloethemveld een nieuwe functie als onthaalplein.
De inrichting van het plein is volledig afgestemd op de nieuwe functie van Vloethemveld als site voor open erfgoed en als toegang tot het logistiek complex voor Natuur en bos. Het wordt een open en toegankelijk plein, waar de bezoeker zich welkom mag voelen en informatie kan krijgen over wat reilt en zeilt in Vloethemveld.

De VLM legt op dit moment de laatste hand aan de plannen voor de omgevingsvergunning, die binnenkort wordt ingediend.

 Wie meer info over de inrichtingswerken wenst, kan een mail sturen naar de projectleider Liesbeth Gellinck.

Meer info over het project Vloethemveld lees je op de projectfiche​.

 

Samenwerken aan natuur en erfgoed in het Vloethemveld – een gezamenlijke droom

Het Vloethemveld is een uniek natuurgebied van ongeveer 330 hectare met een verborgen verleden, waarin we zowel de Europese topnatuur als het erfgoed willen bewaren. In 2019 ondertekenden Natuur en Bos, de gemeenten Zedelgem en Jabbeke en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst vormt het kader voor de publiekswerking en het onthaal van het volledige Vloethemveld, de exploitatie van het Kamp Vloethemveld en Kamphuis, alsook de gidsenwerking. Ook het beheer van het erfgoed staat daarin centraal. Aan de overeenkomst is een investeringsprogramma van zo'n 5 miljoen euro gekoppeld tussen nu en 2028. Hiermee worden niet allen de bezoekers warm onthaald door te investeren in een nieuw onthaalplein, een onthaalgebouw, maar wordt ook het erfgoed behouden en wordt het Vloethemveld uitgebreid met biodiverse bossen,  graslanden en heide waar bewegwijzerde paden je volop van laten genieten.

Bannerlogospartners

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Overheid