12/11/2002

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Na openbaar onderzoek en het advies van de SERV en de MiNa-raad, beslist de Vlaamse regering definitief tot wijziging van de lopende milieubeleidsovereenkomst (MBO) gasolietanks voor de verwarming van gebouwen. Het gaat om
gas- en stookolietanks van maximaal 20.000 liter die overeenkomstig VLAREM niet vergunningsplichtig zijn. De bestaande MBO voorziet dat de sector meewerkt aan de uitbouw van een financierings- en verzekeringsmechanisme ter dekking van de kosten voor sanering van verontreiniging. Via de nu voorgestelde wijziging wordt deze optie geconcretiseerd in een Fonds met rechtspersoonlijkheid onder de vorm van een vzw.  De nieuwe milieubeleidsovereenkomst wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een
uitvoeringsbesluit goed bij het decreet van 15 juni 1994 betreffende de milieubeleidsovereenkomsten (MBO).  Dit besluit stipuleert de procedure inzake toetreding tot een MBO, duidt de media aan waarin een samenvatting van de MBO moet worden gepubliceerd en bepaalt de vorm en de voorwaarden voor het jaarlijks verslag aan het Vlaams Parlement over de uitvoering van de MBO.  Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de MiNa-raad en de SERV.

* * *

Milieu - natuur en R.O.

Zoals vermeld in artikel 79 van het Bosdecreet kunnen
enkel erkende kopers of exploitanten beroepsmatig exploitatiewerken uitvoeren in Vlaamse openbare bossen. De Vlaamse regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het verloop van die erkenning goed en bepaalt tevens de voorwaarden om erkend te worden. De erkenningsregeling kadert volledig in de beheersvisie van de binnen de administratie verantwoordelijke afdeling Bos & Groen, die gericht is op een duurzaam beheer van onze bossen. De hoofddoelstellingen van de erkenningsregeling zijn tweerlei: enerzijds de schade aan het bos, veroorzaakt door exploitatie, beperken en anderzijds de sector zuiveren van onachtzame en vaak in overtreding zijnde exploitanten, wat de sector een betere naam zal bezorgen.

De Vlaamse regering beslist de inning en invordering van
de heffing ter bestrijding van leegstand en verkrotting
van woningen en/of gebouwen gedeeltelijk uit te besteden
aan de nv CEVI.  Dit omdat het hoge aantal extra dossiers
- voortvloeiend uit de afgewezen bezwaarschriften - de verwerkingscapaciteit van de afdeling Financieel Management overschrijdt.  Een behoorlijk bestuur vereist echter dat de inning en de invordering van een heffing voor de Vlaamse overheid en de doorstorting van de opcentiemen aan de diverse gemeenten binnen een redelijke termijn na de beslissing omtrent het bezwaar wordt afgehandeld.

* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een nieuw besluit
goed over de regeling van het planologisch attest.  Dit
besluit moet de vroegere regels van april 2000 aanpassen
aan de decreten betreffende (de organisatie van) de
ruimtelijke ordening, gewijzigd inzake de zonevreemde bedrijven.  Het planologisch attest is een document dat aangeeft of een bestaand bedrijf al dan niet behouden kan worden op de plaats waar het gevestigd is. Het besluit legt de regels vast voor de aanvraag, de ontvankelijkheid, de beoordeling en de behandeling van het planologisch attest.  Het wordt nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd.