01/11/2003

Oostends Krekengebied wordt waardevol natuurgebied

Terug naar artikeloverzicht

Een deel van de inwoners van Oostende, Oudenburg en Gistel krijgt volgende week een krantje van de Vlaamse overheid in de bus met informatie over het natuurinrichtingsproject Oostends Krekengebied. Met dat project zal de Vlaamse overheid de Zwaanhoek, de Kleiputten van Snaaskerke en het krekengebied inrichten als natuurgebied. Het project draagt ook bij aan de realisatie van het stadsrandsbos Oostende.
 
 
De Vlaamse Landmaatschappij en de afdeling Natuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap verspreiden dit krantje om de omwonenden te informeren over de plannen met het gebied. Op het gewestplan is het al jarenlang als natuurgebied omschreven, maar in de praktijk wordt het nog steeds te intensief gebruikt door landbouwers. De overheid onderhandelt nu met de landbouwers om in de toekomst de landbouw beter af te stemmen op de natuur.

Het krekengebied draagt de mogelijkheden in zich om een waardevol natuurgebied te worden met een grote variatie aan planten en dieren. De overheid wil die evolutie in de hand werken en heeft daarvoor een plan klaar. De krijtlijnen daarvan zijn:

Een aanpassing van het waterpeil in de Zwaanhoek, zodat waterminnende vogels en planten er beter kunnen gedijen;
Bufferstroken van weiland of hooiland en riet aanleggen rond de kreken om de oevers te beschermen tegen meststoffen en om vogels aantrekkelijke broedplaatsen te bieden.
Oude afwateringsgreppels uitdiepen. De greppels zullen daardoor in het voorjaar meer water bevatten en meer weidevogels aantrekken. Er worden ook opgehoogde gronden terug afgegraven.
Oude caravans en verlaten stallen afbreken, omdat ze niet thuishoren in het polderlandschap. Enkele luchtleidingen worden ondergronds gebracht.
Er komen nieuwe observatietorens in de Zwaanhoek en aan de Zoutekreek van waaruit je de natuur en het landschap kunt bekijken.
Groenbuffers voorzien om stallen, industrie en woonwijken wat meer aan het zicht te onttrekken.
De Vlaamse overheid helpt via dit project ook bij de aanleg van het stadsrandsbos Oostende, vooral door wandelpaden en een fietsverbinding te voorzien.

Over deze plannen loopt van 3 november tot en met 2 december een openbaar onderzoek. Dat wil zeggen dat inwoners van Oostende, Oudenburg en Gistel opmerkingen, suggesties of bezwaren kunnen indienen bij hun gemeentebestuur.

Bron: vlm