29/04/2005

Ontwikkeling en uitbouw van de Milieutechnologievallei te Mol

Terug naar artikeloverzicht

Bestendig afgevaardigde Ludo Helsen maakte vandaag bekend dat, na de goedkeuring door de Bestendige Deputatie, nu ook het Managementcomit van het Doelstelling-2 gebied Kempen haar goedkeuring heeft gegeven aan de ontwikkeling en de uitbouw van de Milieutechnologievallei Kempen.
Tesamen met Cis Schepens, VITO, wist bestendig afgevaardigde Ludo Helsen te melden dat het in concreto gaat over de realisatie van een aangepast incubatorgebouw op de site van VITO te Mol. Voornaamste doelstelling van dit project is het aantrekken van
diverse nieuwe industrile activiteiten naar de regio of om deze in de regio te houden. Voorwaarde is ook dat deze activiteiten gericht zijn op duurzame ontwikkeling.

Het gebouw

Het incubatorgebouw zal een tijdelijk onderkomen bieden aan opstartende en groeiende ondernemingen die zich vervolgens, van zodra voldoende ontwikkeld, op n van de regionale bedrijventerreinen  kunnen vestigen. Bij dit alles staat de intensieve begeleiding van jonge bedrijven centraal. Hierbij wordt niet alleen gedacht aan een efficinte administratieve, technologische en logistieke ondersteuning, maar ook aan het verstrekken van de nodige informatie en begeleiding m.b.t. het opsporen van het broodnodige risicokapitaal en de stimulering van innovatieve ideen tot projecten en nieuwe businessmogelijkheden. Er wordt hier vooral gerekend op spin-offs van VITO-activiteiten.
Het gebouw zelf zal volgens de principes van duurzaamheid gebouwd worden. Het zal een oppervlakte hebben van 2.000m. Einde 2007 zullen de werken afgerond zijn.

Beheer

Het beheer van dit incubatorgebouw is in handen van de provincie Antwerpen, die hiertoe een beheersovereenkomst zal afsluiten met de vzw Innotek, i.s.m. VITO, VOKA en industrile partners. De begeleiding van het bouwproces wordt mee ondersteund vanuit Kamp C, het Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen.

Het beleid

Het project kadert zowel naar vorm als inhoud in het huidige provinciaal en Vlaams beleid. Naar vorm omdat het startende ondernemingen ondersteunt als starters vanuit het  nabijgelegen Vlaams kenniscentrum VITO. Naar inhoud omdat milieutechnologie een noodzakelijk onderdeel vormt van duurzame ontwikkeling.
Het project is tevens de invulling van hefboom 6.2. "Oprichting van een milieu-technologievallei" van het "Streekcharter voor de Kempen", goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 8 juni 1999. Dit werd tevens herhaald in het antwoord van de Vlaamse Regering op het Streekmemorandum voor de Kempen wat betreft de te voorziene cofinancieringen voor 2005.

Cijfers

Kostprijs: 3.743.511 euro, waarvan 40 % vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFROdoelstelling 2).
Infrastructurering van 1 hectare bedrijvenzone met 1 incubatiecentrum van 2.000 m waardoor 15 20 ondernemingen die aan DTO-voorwaarden voldoen zich kunnen huisvesten en werkgelegenheid creren voor 150 200 personen. De aard van de ondernemingen is te vinden in hoog technologische industrile bedrijven met groeipotentieel. Belangrijk hierbij is dat het voor een groot gedeelte gaat om duurzame tewerkstelling.