26/01/2004

Ontwerpdecreet rationeel energiegebruik definitief goedgekeurd

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister van Energie, heeft de Vlaamse regering, na advies van de Raad van State, het ontwerp van het REG-decreet definitief goedgekeurd. Het ontwerpdecreet wil het rationeel energiegebruik (REG) en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen bevorderen. CO2 vormt immers meer dan 80% van de broeikasgasemissies in Vlaanderen en is voornamelijk afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen (aardgas, petroleum, steenkool).

Dit decreet biedt een stevige basis om concrete maatregelen op maat van diverse doelgroepen uit te werken die het rationeel energiegebruik en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen stimuleren.

Zo kunnen ondernemingen een energiebeleidsovereenkomst met de Vlaamse regering afsluiten. Hierin engageren zij zich om binnen een afgesproken termijn hun energie-efficintie te verbeteren. Een voorbeeld van deze energiebeleids-overeenkomsten zijn de zogenaamde bench- markingconvenants, waarin de bedrijven zich engageren om zo snel mogelijk tot de wereldtop inzake energie- efficintie te behoren. Zij moeten daarvoor in verschillende stappen energie-besparingsplannen uitvoeren. Inmiddels zijn nagenoeg alle grote energie-intensieve bedrijven (180) toegetreden tot de benchmarkingconvenant.

Voor de kleinere energie-intensieve ondernemingen wordt momenteel een auditconvenant uitgewerkt. Voor ondernemingen die geen energiebeleids-overeenkomst afsluiten of de overeenkomst niet correct naleven, biedt het ontwerpdecreet de mogelijkheid om minimale energie- efficintieverplichtingen op te leggen.

Met de brandstofleveranciers zal een overleg worden opgestart over het aanbieden van een energiebesparings- programma aan hun klanten. Als het overleg niet tot de gewenste resultaten leidt, kunnen de brandstof- leveranciers worden verplicht om bepaalde besparings- acties te ondersteunen.

Verder wordt in het decreet een algemene basis gelegd voor subsidie-programma's voor verschillende doelgroepen (huishoudens, ondernemingen, scholen, ziekenhuizen, vzw's, gemeenten,.). Voor particulieren wordt er bijvoorbeeld gedacht aan financile steun voor isolatie en voor de vervanging van oude verwarmingsinstallaties door energiezuinige en milieuvriendelijke types.

Ten slotte wordt de juridische basis gelegd voor het gebruik van flexibele mechanismen, die voorzien zijn in het Protocol van Kyoto.

Het wordt daardoor mogelijk aan energie-intensieve sectoren een handel in emissierechten op te leggen, zoals vereist door een recente Europese richtlijn. De Vlaamse regering kan voortaan ook energie-efficinte projecten in het buitenland ondersteunen om op die manier emissie- kredieten te genereren. De minister van Energie zal bepalen onder welke voorwaarden en in welke mate deze projecten in rekening kunnen worden gebracht om te garanderen dat enkel ecologische, sociale en ethisch verantwoorde projecten in aanmerking komen.

Het ontwerpdecreet zal nu ingediend worden bij het Vlaams Parlement.

Bron: persdienst Vlaamse regering.

Meer informatie over 'Rationeel Energie Gebruik' vind u hier.