19/11/2010

Ontwerpbesluit erkenningen (VLAREL) definitief goedgekeurd op 19 november 2010

Terug naar artikeloverzicht

Op 12 december 2006 werd door het Europees Parlement en de Raad de richtlijn 2006/123/EG betreffende diensten op de interne markt aangenomen. De richtlijn voorziet in omzettings- en uitvoeringsverplichtingen voor de lidstaten en dit tegen 28 december 2009. Deze verplichtingen kunnen als volgt worden samengevat:

  • screening van de bestaande wet- en regelgeving en rapportering van de resultaten ervan aan de Commissie;
  • aanmelding van nieuwe wet- en regelgeving;
  • aanpassing reeds bestaande wet- en regelgeving, de vergunningsstelsels in het bijzonder;
  • opzetten van een elektronisch één-loket;
  • nauwe administratieve samenwerking.

Een groot aantal van de erkenningen waarvoor de afdeling Milieuvergunningen bevoegd is zijn door de dienstenrichtlijn gevat. Rekeninghoudende met de vereisten (één-loket, termijnen voor uitspraak, enz.) die de dienstenrichtlijn t.a.v. de erkenningenverlening voorschrijft en de vaststelling dat de bestaande bepalingen niet steeds voldoen aan deze vereisten, zijn er een aantal wijzigingen van de bestaande reglementeringen noodzakelijk. Tevens bood dit ook de mogelijkheid de eerder versnipperde erkenningenregelgeving meer te bundelen en vereenvoudigen.

Op 27 maart 2009 werd door de Vlaamse Regering het decreet afgekondigd houdende wijziging van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, wat betreft de aanvulling met een regeling inzake erkenningen, en houdende wijziging van diverse andere wetten en decreten. Het werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 4 mei 2009. Op 24 september 2010 werd dit ontwerpbesluit tot vaststelling van het Vlaams reglement inzake erkenningen met betrekking tot het leefmilieu (VLAREL) principieel goedgekeurd door de Vlaamse Regering.

Na het advies van de Raaf van State werd het besluit definitief goedgekeurd op 19 november 2010 (VLAREL definitief goedgekeurde versie - PDF). Het besluit wordt nog gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en zal in werking treden op 1 januari 2011.

Bron : LNE