10/04/2017

Ontwerp-actieplan Duurzaam Pesticidengebruik 2018-2022

Back to article overview

In hun gezamenlijk advies over de Vlaamse en Belgische acties en doelstellingen van het NAPAN, “het Belgisch nationaal actieplan voor de reductie van pesticiden” voor de periode 2018-2022, tonen SALV en Minaraad zich tevreden dat er één publieke consultatie wordt georganiseerd voor het federale en de gewestelijke plannen. Maar zij stellen vast dat een degelijke onderbouwing van het voorliggende ontwerpplan ontbreekt. Zij vragen ook om de stakeholders te betrekken bij het ontwerp en bij de verdere uitwerking van NAPAN, en om een terugkoppeling te voorzien over de ingewonnen adviezen. Zij wensen eveneens dat de NAPAN taskforce zijn coördinerende rol nog meer waarmaakt.

Vanuit milieuoogpunt benadrukken de Raden ondermeer:

  • Een verder inperking van de verontreiniging van het aquatisch milieu is noodzakelijk; een afstemming tussen de federale erkenning en de gewestelijke gebruiksvoorwaarden en een harmonisatie van gewestelijke en Europese milieukwaliteitsnormen zijn wenselijk.
  • Een aankondiging van bespuiting aan potentieel blootgestelden is niet effectief om drift te reduceren en lijkt weinig effectief om de impact ervan te doen dalen.
  • De impact van privégebruik moet teruggedrongen worden, maar er werd geen overeenstemming bereikt over de doelstelling om dat gebruik te verminderen of na 2020 te verbieden.
  • De ecologische effecten van basisstoffen moeten beter onderzocht worden.
  • Er moet gestreefd worden naar een maximale reductie van drift. Maar er is geen consensus over het al dan niet verhogen van ruimtelijke en meteorologische beperkingen voor verdere impactreductie van drift.


Klik hier voor het advies

 

Bron: Minaraad