18/11/2002

Online milieuvergunning kan vanaf 2003

Terug naar artikeloverzicht

Bedrijven kunnen vanaf 2003 hun milieuvergunning elektronisch aanvragen. Uiterlijk in 2004 kunnen ze bovendien hun milieu-informatieplichten via internet overmaken aan de overheid. Tegelijkertijd kunnen burgers online milieuklachten formuleren n natuurvergunningen aanvragen. Een en ander wordt mogelijk dankzij de activering, vanaf 15 november 2002, van de website www.milieuinfo.be. Op deze wijze wil Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua alle informatie op het vlak van milieu toegankelijk maken voor het publiek.

Vanaf 15 november 2002 wordt de website www.milieuinfo.be actief. Www.milieuinfo.be maakt online alle beschikbare milieu-informatie van de overheid toegankelijk. Www.milieuinfo.be bewegwijzert voornamelijk de informatie van bestaande webstekken van milieuoverheidsinstanties zoals AMINAL, OVAM, VLM en Vlaamse Milieumaatschappij. Www.milieuinfo.be gebruikt vier zoek(navigatie)systemen: een vraaggerichte zoekmogelijkheid als 'burger' of 'onderneming', specifieke vragen vanuit maatschappelijke groepen, de organisatiestructuur van de milieuoverheidsinstanties zelf en een zoekmogelijkheid op milieuthema's. Naast het beschikbaar stellen van milieu-informatie zal het portaal eveneens elektronische diensten leveren. De portaalsite zal immers een ware elektronische revolutie inluiden, zowel voor burgers, milieubewegingen als ondernemingen.
In de loop van 2003 kunnen burgers online natuurvergunningen -bijvoorbeeld voor het dempen van een poel of het kappen van bepaalde bomen -aanvragen n hun milieuklachten kenbaar maken via deze nieuwe portaalsite. Ook ondernemingen zullen hun administratieve verplichtingen danig vergemakkelijkt en verduidelijkt zien door de creatie van deze portaalsite. Vanaf eind 2003 zullen bedrijven immers milieuvergunningen online kunnen inzien. In een later stadium, vanaf eind 2004, zullen ze hun milieu- informatieplichten elektronisch kunnen overmaken aan de overheid. Momenteel moeten de ondernemingen voor deze milieu-informatieplicht - zoals het verschaffen van informatie omtrent de afvalwaterheffing, de grondwaterheffing, de grondwaterstatistieken, het milieujaarverslag en de afvalaangifte - nog door een berg formulieren. Straks kan dat dus online, via eengemaakte en vereenvoudigde elektronische formulieren. Www.milieuinfo.be is een eerste concrete realisatie van een nieuwe wind die door Vlaamse milieuadministratie waait. Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua heeft sinds het begin van deze legislatuur bijzonder werk gemaakt van informatiebeheer. Zo is onder andere binnen de verschillende milieudiensten een computernetwerk (extranet) operationeel om onderling informatie uit te wisselen en databanken te beheren. Het beleidsdomein "milieu" is hiermee een voorloper binnen de Vlaamse overheid. De Vlaamse Regering heeft immers de intentie om tegen het einde van 2003 een aantal elektronische diensten tussen overheid en burger (en
onderneming) operationeel te hebben. Met www.milieuinfo.be concretiseren de milieudiensten meteen dit e-government.

info: An Bats, woordvoerder van minister Dua
tel. 0473 96 40 02
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be