06/11/2012

Onderzoeksboei op zee meet windsnelheden voor optimaal ontwerp windturbine

Terug naar artikeloverzicht

Met de steun van Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten start FLiDAR met de eerste productiereeks van een nieuwe, drijvende meetboei in de Noordzee. Flidar, het nieuwe meettoestel, maakt een enorme kostenvermindering voor offshore windproductie mogelijk.

3E en OWA (DEME Group) zijn verheugd om de officiële lancering van FLIDAR nv aan te kondigen.  FLiDAR nv werd opgericht om een nieuw meetsysteem te bouwen en te commercialiseren. Het nieuwe meetsysteem is gebaseerd op de LIDAR meettechnologie en wordt geplaatst op een meetboei in zee. De FLiDAR meetboei kan een belangrijke doorbraak voor de offshore windindustrie betekenen.

FLiDAR nv, de nieuwe joint venture tussen 3E en OWA, is gevestigd in Oostende en bouwt een innovatief drijvend meetinstrument voor windenergie. Om een verdere opwarming van de aarde tegen te gaan en de negatieve gevolgen voor mens en milieu zoveel mogelijk te vermijden, moet de uitstoot van broeikasgassen drastisch naar beneden. Daarom moeten we maximaal inzetten op hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon, geothermie en golfslagenergie”, zegt minister van Innovatie Ingrid Lieten. “Dit nieuwe meetsysteem is een belangrijke doorbraak voor de offshore windproductie. De resultaten van de meetboei zullen gebruikt worden voor het ontwerp van  windturbines opdat ze maximaal zouden renderen.  Zo zal de hoogte maar ook de sterkte en de afstand tussen windturbines veel preciezer bepaald kunnen worden. Het resultaat van een sterk staaltje vlaamse technologie.”

Context – Waarom offshore wind meten met de FLiDAR?

De winstgevendheid van offshore windparken is in grote mate afhankelijk van de weersvoorspellingen en de maximum power output tegen een zo laag mogelijke  kost. Om dit te bereiken, is er eerst en vooral een fundamentele kennis van het windaanbod op de site zelf vereist. Bovendien heeft elke verandering van de wind een invloed op bijna ieder onderdeel van een windturbine. Een verkeerde inschatting van de parameters (in het bijzonder turbulentie, windstoten of extreme windsnelheden) kan een impact hebben op de prestatie van de turbines, de levensduur van de componenten  of zelfs de werking van de turbines. Zowel de korte termijn als de lange termijn karakteristieken van de wind en de corresponderende voorspelbaarheid zijn van cruciaal belang.

Tot op heden waren de vaste meetmasten op zee, uitgerust met standaard windmeetapparatuur (anemometers of LiDAR systemen), de enige essentiële bron van informatie voor succesvolle offshore ontwikkellingen. De constructie van een dergelijke infrastructuur vereist een omvangrijk aantal vergunningen en de kost kan oplopen van 3 tot 8 miljoen Euro. De FLiDAR is gebaseerd op het drijvend LiDAR systeem dat tot een aanzienlijke vermindering van de kosten kan leiden en tegelijk meer flexibiliteit kan bieden voor windenergie ontwikkelaars en asset managers.

Recente FLiDAR ontwikkelingen

In lijn met de doelstellingen van VIA en SET Flanders, is FLiDAR een belangrijk meetinstrument om de productie van windenergie te ondersteunen  en

heeft het daarenboven een belangrijk export potentieel in zich, in het bijzonder voor de landen grenzend aan de Noordzee. Een FLiDAR meetboei werd in oktober 2012 voor het eerst gebruikt voor een commerciële validatie campagne voor het Duitse energiebedrijf RWE. Deze belangrijke meetcampagne was een deel van een Brits overheidsprogramma en is een duidelijk signaal wat betreft de internationale belangstelling en het marktpotentieel van de FLiDAR. De meetcampagne vond plaats naast een gefixeerde mast in een windpark in de Ierse Zee, zodanig dat de nauwkeurigheid van het meetinstrument kon bepaald worden.

Geert Palmers, CEO van 3E: “Wij zijn erg trots de lancering van FLiDAR NV te mogen aankondigen. De oprichting van dit nieuwe bedrijf is te danken aan een sterke partnership tussen 3E en OWA met de steun van de Vlaamse Overheid (IWT). FLiDAR is een grote sprong voorwaarts op gebied van kostenbesparing. Op basis van de directe commerciële belangstelling van enkele grote wereldspelers, zijn we ervan overtuigd dat de nieuwe joint venture een succes zal worden.”

Peter Roose, General Manager OWA: “We zijn verheugd dat onze innovatieve ideeën hebben geleid tot een concreet product waarvoor er duidelijk een grote vraag is in de markt. De oprichting van FLiDAR NV zal een speciaal team van experten toelaten zich te focussen op de roll out en de verdere ontwikkeling van de toekomstige generaties van dit product.”

In het kader van het OWI lab project en met de steun van de Vlaamse Overheid (IWT) werd eind 2011 het eerste FLiDAR prototype ontwikkeld en met succes getest in de Noordzee, 15 km voor de Belgische kust,.De resultaten, gevalideerd door het Deense windenergie onderzoeksinstituut DTU (RISØ), getuigden van een uitstekende correlatie tussen de gegevens van de FLiDAR en soortgelijke gegevens afkomstig van een vast meettoestel geplaatst op een offshore platform in de buurt van de testsite.

Bron : Persmededeling van Viceminister-President Ingrid Lieten, Vlaams minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en armoedebestrijding