07/06/2007

Onderzoek loodvervuiling kinderen

Terug naar artikeloverzicht

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur neemt vandaag kennis van de resultaten van de studie door het Steunpunt Milieu en Gezondheid omtrent de aanwezigheid van lood en pcb's bij 200 Vlaamse kinderen.

Minister Peeters laat weten dat de Vlaamse overheid hieromtrent reeds heel wat maatregelen genomen heeft en nieuwe maatregelen zal nemen indien nodig, op basis van de voortschrijdende wetenschappelijke kennis inzake effecten op de gezondheid van de leefmilieu-omgeving.

Volgende maatregelen werden reeds genomen :

a.      Meetnet voor verontreiniging

i.      Vlaanderen beschikt vandaag reeds over n van de dichtste meetnetten inzake lucht- en waterverontreiniging van Europa en zelfs de hele wereld.

ii.      Ondanks het feit dat we aan de top staan, wordt in opdracht van minister Peeters in uitvoering van de kaderrichtlijn water en het decreet integraal waterbeheer, het meetnet nog verder uitgebouwd.

iii.      Daarenboven werd in het kader van het reductieplan fijn stof dat in december 2005 door minister Peeters werd voorgesteld opgenomen om waar nodig en relevant nog bijkomende metingen op PM10 en PM 2,5 (fijne en ultrafijne deeltjes) te doen.

b.       Milieuvergunningen bedrijven

i.      Conform de Europese regelgeving werden de vergunningen van de zogenaamde GPBV-bedrijven (gentegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging) het afgelopen jaar systematisch gecontroleerd en waar nodig aangepast conform de laatste ontwikkelingen inzake BBT.

ii.      Ook de milieu-inspectie inspecteert systematisch het naleven van de milieuvoorwaarden opgelegd in Vlarem en de milieuvergunningen.


c.       Bodemsaneringsdecreet:

i.      Op de plaatsen in Vlaanderen waar gezondheidsrisico's van bestaande verontreiniging worden gedetecteerd, wordt systematisch gesaneerd : zie ook actieplan Cadmium van minister Peeters.

ii.      Er werd een nieuw bodemdecreet uitgewerkt in samenwerking met het parlement; er werd de mogelijkheid gecreerd om de verontreiniging van de droogkuissector aan te pakken in gezamenlijk overleg tussen de sector en de overheid, waarbij de overheid nu voor het eerst - dankzij een financile bijdrage - de verontreiniging met chloorhoudende organische solventen effectief kan aangepakt worden.


d.       Actieplannen:

Minister Peeters heeft sinds zijn aantreden werk gemaakt van een gecordineerde aanpak van verschillende probleemverontreinigingen door het instellen van volgende actieplannen :

i.      Reductieplan fijn stof (december 2005)

  1. stofbeheersingsplannen bij bedrijven
  2. bij verwachte langere periode van hoge fijn-stofconcentraties, wordt een smog-alarm afgekondigd 90 km/h op autosnelwegen.
  3. ecologiepremie voor installatie van roetfilters op vrachtwagens en voor versnelde overschakeling op Euro V motoren.
  4. hot spot industrile zones: actieplan gecommuniceerd op 29 mei jl.

ii.      actieplan cadmium (februari 2006)

  1. voor het eerst wordt werk gemaakt van een gecordineerde aanpak van de Cd-problematiek in de Kempen.
  2. door o.a. effectieve uitvoering bodemsaneringsprojecten, stofbeheersingsplannen, onderzoeken naar impact op landbouw, sanering waterlopen (vb. waterbodem Dommel werd reeds gesaneerd),verstrenging lozingsvoorwaarden

iii.      actieplan asbest

  1. mede naar aanleiding van hoorzittingen in het Vlaams parlement, werd in opdracht van minister Peeters een actieplan asbest opgemaakt.
  2. maatregelen: wegnemen losse asbestvezels, enz.


e.       Aanpak gekende lokale problemen dankzij gerichte acties:

i.      Genk-Zuid: in overleg met de betrokken bedrijven werd een stappenplan uitgewerkt om de verontreiniging terug te dringen (stofbeheersingsplan, investeringen in overkappingen, ...)

ii.      Zie ook actieplan industrile hot spots fijn stof (cfr. supra).

Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters