27/11/2023

Omgevingsinformatie stuk transparanter dankzij digitaal platform

laptop
Terug naar artikeloverzicht

Informatie over milieu en ruimte in Vlaanderen wordt een stuk toegankelijker. Wie bijvoorbeeld emissies van bedrijven of omgevingsinformatie over een specifieke locatie wil opzoeken, kan dat voortaan via het digitale platform Omgevingsinformatie Vlaanderen. De website werd ontwikkeld door het Departement Omgeving.

Dat actuele omgevingsinformatie toegankelijk moet zijn, was onder meer een aanbeveling van de PFAS-commissie, de parlementaire commissie die werd opgericht naar aanleiding van de PFAS-problematiek rond 3M in Zwijndrecht. De aanbeveling hield in dat omgevingsinformatie transparant moet zijn en makkelijk te raadplegen. 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “De lancering van Omgevingsinformatie Vlaanderen is een cruciale stap om informatie over onze omgeving transparanter te maken. De crisissen hebben ons geleerd dat er werk op de plank ligt. Dit is een mooi voorbeeld van hoe we die aangrijpen om onze werking te verbeteren en om open te zijn naar de Vlaamse burgers.”

Gebruiksvriendelijk

Dat de informatie nu gebundeld is op één plaats, maakt het makkelijker om ze te vinden. Het raadplegen is ook eenvoudig. Dat kan door te zoeken op locatie, op naam van de verontreinigende stof of door de thematische databanken van het beleidsdomein Omgeving, zoals Databank Ondergrond Vlaanderen, te consulteren.
De milieu-informatie die te raadplegen is, is afkomstig uit administratieve documenten, want daar bestond een groot hiaat. Het kan bijvoorbeeld gaan over milieueffectenrapporten, gerapporteerde emissies van bedrijven, de conformiteitsattesten van zendantennes of meer details over gekende stortplaatsen (bijvoorbeeld het type afval dat zich daar bevindt).

Eerste stap

Het huidige platform is slechts een startpunt en een werking in volle ontwikkeling. Bedoeling is om te groeien en in de toekomst nog meer data aan te bieden en beter doorzoekbaar te maken. Het digitale platform Omgevingsinformatie Vlaanderen is een samenwerking tussen Departement Omgeving, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). 

Het digitaal platform kan je raadplegen via: https://www.vlaanderen.be/omgevingsinformatie-vlaanderen 

 

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse overheid