16/01/2007

Obligaties Energiebesparingsfonds in mum van tijd uitverkocht

Terug naar artikeloverzicht

Van Weert blij verrast met stormloop op 'obligaties met een statement'
 
Brussel, 16 januari 2007 Alle 100.000 obligaties van het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE) de officile naam van het Energiebesparingfonds zijn op 24 uur tijd de deur uitgevlogen. Genteresseerde beleggers konden sinds maandag gedurende 1 maand intekenen op de obligaties ter waarde van 50 miljoen euro. Staatssecretaris Els Van Weert: "Het was gisteren een echte stormloop op de obligaties. De laatste 5% werd deze morgen in een mum van tijd verkocht. Ik ben blij verrast met dit geweldige succes. Het is uiteraard financieel een aantrekkelijke belegging, maar ik ben er van overtuigd dat veel beleggers ook een statement hebben gemaakt met deze investering in energiebesparing."
 
Van maandag 15 januari tot 14 februari konden beleggers inschrijven op de obligaties van 500 euro die het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE) de officile naam van het Energiebesparingfonds uitgeeft. De staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling plande een inschrijvingstermijn van 1 maand. Els Van Weert: "Ik wilde aan zoveel mogelijk particulieren de mogelijkheid geven om in te schrijven op de obligaties van het fonds. Steeds meer mensen liggen immers wakker van energiebesparing. Niet alleen omwille van de hoge energieprijzen, maar ook omdat de schadelijke gevolgen van energieverspilling steeds meer tastbaar worden. Ik ben er van overtuigd dat veel beleggers een statement hebben gemaakt met een investering in energiebesparing"
 
Volgens de gegevens van de bank KBC (die het fonds begeleidt met de uitgifte) zullen niet minder dan 8789 particulieren binnen enkele weken de energiebesparingobligaties in hun bezit hebben. De gemiddelde burger kocht daarmee gemiddeld 11,4 obligaties van 500 euro. Obligatiehouders ontvangen jaarlijks een rente van 3.92% en genieten een belastingvermindering van 5% op het ingeschreven bedrag, met een maximum van 270 euro per belastingplichtige.
 
Els Van Weert: "De federale regering is vast van plan om de energiefactuur van de gezinnen te doen krimpen. Met het geld van het fonds kunnen mensen bijvoorbeeld een oude stookketel vervangen, dubbele beglazing en extra dakisolatie plaatsen voor maximum 10.000 euro. Mensen kunnen de investering terugbetalen met het geld dat ze uitsparen op hun energiefactuur."
 
Het fonds zal de 50 miljoen euro gebruiken om energiebesparende maatregelen aan de woningen van mensen uit kansengroepen te prefinancieren. Aan anderen biedt het fonds goedkope leningen aan om ingrepen te doen die de energiefactuur drukken.
 
In de praktijk zal het Energiebesparingfonds contracten afsluiten met lokale entiteiten (bv. een autonoom gemeentelijk bedrijf, een sociale huisvestingsmaatschappij, een OCMW,...). Die kan dan goedkope leningen aanbieden of zelfs de kosten voor energiebesparende ingrepen aan de huizen van mensen uit kansengroepen prefinancieren (derde-investeerdersmechanisme). Aan deze mensen bieden de lokale entiteiten met steun van het Fonds ook financile, juridische en technische trajectbegeleiding. Elke gezin kan op die manier tot 10 000 euro investeren. De investering betaalt zichzelf grotendeels terug via besparingen op de energiefactuur. Momenteel wordt er met een twintigtal lokale entiteiten onderhandeld.
 
Nog heel wat gezinnen kunnen flink besparen op hun energiefactuur. Ongeveer 50% van het energieverbruik van een doorsnee gezin gaat naar verwarming. Van alle woningen hebben nog maar 70 % dubbel glas en zijn slechts 60% van de daken en 40% van de buitenmuren gesoleerd.
Naast de transportsector, zijn het vooral de huishoudens die een groot en stijgend aandeel van de uitstoot van broeikasgassen voor hun rekening nemen. Het aandeel voor verwarming bedraagt bijna 25 % van de totale uitstoot aan CO2.
 
Volgens Van Weert leren voorzichtige berekeningen dat de energiebesparende ingrepen die met het geld van het fonds worden uitgevoerd bijdragen tot de creatie van verschillende duizenden banen in de bouwsector.

Bron : Persmededeling Els Van Weert

_________________________________

Extra info :