16/01/2013

Nutriëntenarme voeders verlagen druk op waterkwaliteit

Back to article overview

Nutriëntenarme voeders (voeders met minder fosfor en minder ruw eiwit)dragen wezenlijk bij tot een Vlaamse nutriëntenbalans in evenwicht en dus tot een betere waterkwaliteit. Dat blijkt uit de tussentijdse evaluatie van het akkoord dat Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege in 2011 heeft gesloten met Bemefa, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten in België, en de Vereniging voor Zelfmengers over de productie van nutriëntenarme voeders voor varkens en pluimvee. Jaarlijkse controles bij de 116 deelnemende veevoederfabrikanten wijzen uit dat de maximale normen voor fosfaat en eiwit per voedersoort niet werden overschreden en dat de gemiddelden lager liggen dan de maximale normen.

Het laagnutriëntenvoederconvenant, ondertekend op 15 januari 2011 voor vier jaar (voordien was dat jaarlijks), bepaalt hoe de uitscheiding van fosfor en stikstof bij varkens en pluimvee kan dalen door fosfor en eiwit in diervoeders te beperken. Per diersoort worden maximale gehaltes fosfor en eiwit vastgelegd die het voeder mag bevatten. Er werden ook bijkomende voorwaarden inzake controle opgenomen. De convenant loopt tot en met 2014. Elk jaar worden de resultaten van de controles geëvalueerd.

Vorig jaar werden bij de controles 1.700 monsters geanalyseerd. De resultaten tonen aan dat de maximale normen, zowel voor fosfaat als voor eiwit, per voedersoort niet werden overschreden. Er werden dan ook geen veevoederproducenten geschorst.

Het is duidelijk dat deevoederfabrikanten stemmen het fosfaat- en eiwitgehalte in de veevoeders meer en meer af op de behoeften van het dier. De voedertechnische kennis wordt dus almaar verbeterd. Zo wordt nutriëntenverspilling tegengegaan zonder de technische resultaten en het dierenwelzijn in gevaar te brengen.

Het Voortgangsrapport 2012 van de Mestbank toont aan dat door het gebruik van mestuitscheidingsbalansen - een verfijnde berekeningsmethode voor de reële mestproductie - respectievelijk 12 en 24% reductie van stikstof en fosfaat bij de varkens (t.o.v. de forfaitaire, totale brutoproductie van 69 en 32 miljoen kg stikstof en fosfaat) wordt gerealiseerd. Voorts wordt ook een vermindering van 8,2 en 12% stikstof en fosfaat bij pluimvee genoteerd (tegenover de forfaitaire totale brutoproductie van respectievelijk 18 en 9 miljoen kg stikstof en fosfaat)

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Het is een hoopvol signaal dat de controles in het kader van de laagnutriëntenvoederconvenant aantonen dat de afgesproken maximale normen niet werden overschreden. Dat is belangrijk, zeker nu we alles op alles zetten om de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater sneller te verbeteren. Deze aanpak aan de bron, door de inzet van nutriëntenarme voeders, is  een waardevol spoor in het Vlaamse mestbeleid.“

Bron : Persbericht  Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur

______________________

Extra info :

Mestbank: voortgangsrapport 2012
Jaarlijks maakt de Mestbank een Voortgangsrapport op. Daarmee informeert ze de Vlaamse minister van Leefmilieu over de stand van zaken van de mestproblematiek in Vlaanderen.