10/09/2008

Nota: Hernieuwbare energie ontwikkelingslanden

Terug naar artikeloverzicht

Nederland wil tussen 2008 en 2011 500 miljoen euro investeren in hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden, zoals zonne- en windenergie en waterkrachtcentrales.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft mede namens minister Cramer (VROM) de nota Hernieuwbare energie in ontwikkelingssamenwerking aangeboden aan de Tweede Kamer.

Koenders werkt met deze nota de afspraken in het coalitieakkoord uit.

Toegang

De investering is bedoeld om ontwikkelingslanden toegang te geven tot duurzame energievoorziening. Koenders wil hiermee ook bijdragen aan de economische groei in ontwikkelingslanden en een betere leefsituatie van burgers.

Toegang tot energie is daarnaast belangrijk om de Millennium Ontwikkelingsdoelen te behalen. Energie is nodig voor voedsel en drinkwater, verwarming van huizen en diensten voor gezondheid en onderwijs.

Landen

De samenwerking voor hernieuwbare energie concentreert zich op de landen waarmee Nederland een bijzondere relatie heeft (partnerlanden). De nadruk ligt op de lage-inkomenslanden in Afrika.

Zo wordt in de Grote Meren regio (onder meer Burundi, Democratische Republiek Congo, Rwanda en Tanzania) bijgedragen aan programma's om waterkracht te gebruiken en herbebossing om brandhout te produceren.

Buiten Afrika ligt de focus op Indonesi. Daar draagt Nederland bij aan programma's over aardwarmte, kleinschalige waterkracht en biogas. Via onder meer de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank wordt ook in andere ontwikkelingslanden gewerkt

_______________________

Extra info :

De beleidsnotitie | PDF, 81 Kb
Bijlage: Biomassa voor energiedoeleinden | PDF, 71 Kb
Kamerbrief bij de beleidsnotitie | PDF, 17 Kb