18/11/2004

Noordzee - Nieuwe regels voor de exploitatie van zand en grind

Terug naar artikeloverzicht

Sommige soorten zand en grind van de Noordzee worden sinds 1976 economisch gexploiteerd. Sinds 2 jaar loopt die produktie op tot meer dan 2.000.000 m ! Het toezicht op een evenwichtige en duurzame exploitatie van de zones van het Continentaal Plat van Belgi, waarvoor bepaalde priv-ondernemingen een concessie hebben, behoort tot de opdrachten toegekend aan de Federale Overheidsdienst Economie. Die concessiezones dienen immers het voorwerp te vormen van een streng en wetenschappelijk gecontroleerd beheer om tegemoet te komen aan de globale milieuvereisten. Dit is de doelstelling van het koninklijk besluit van 1 september 2004 betreffende de voorwaarden, de geografische begrenzing en de toekenningsprocedure van concessies voor de exploratie en de exploitatie van de minerale en andere niet-levende rijkdommen in de territoriale zee en op het continentaal plat.

Het procedurebesluit, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 7 oktober 2004, bepaalt drie controlezones en de verdeling ervan in sectoren die het voorwerp kunnen uitmaken van concessiebesluiten. Het bakent tevens een exploratiezone af en bepaalt de toegangsvoorwaarden voor de verschillende sectoren. In het kader van het duurzaam beheer van de zandexploitatie werd er bijvoorbeeld in sommige sectoren een rotatiesysteem van de werkzaamheden in het leven geroepen.

Concessies en bijdragen

Om het voortdurend onderzoek van de invloed van de exploratie- en exploitatiebedrijvigheid op de verplaatsingen van sedimenten en op het marienemilieu te waarborgen, is er een jaarlijkse bijdrage verschuldigd afhankelijk van het materiaal en het gewonnen volume. In tegenstelling tot zand, dat wordt aangevuld door afzetting ingevolge de getijden, is grind van nature uit het voorbeeld van de niet-hernieuwbare hulpbron. Het wordt gebruikt voor de produktie van beton van goede kwaliteit en heeft dus een hogere handelswaarde. Qua duurzame ontwikkeling is het dan ook logisch een hogere bijdrage op te leggen voor het winnen ervan. Sinds 1 juli 2004 dient de aanwending van het gexploiteerde materiaal te worden beschreven in een maandelijks overzicht, dat de verschuldigde bijdragen vaststelt. De bijdragen voor de concessies bieden de gelegenheid de activiteiten te controleren met het oog op het waarborgen van een duurzame exploitatie en een bescherming van het leefmilieu en de technische zones.

De exploitatie in de aangewezen zones gebeurt op basis van concessies. Het besluit bepaalt dan ook de procedures voor het verkrijgen ervan (planning, exploitatiemiddelen, nauwkeurige afbakening van de te exploiteren zone, lokalisatie ten opzichte van de belangrijke zeeroutes,
de gasleidingen en de elektriciteits- en telecommunicatiekabels). Tegelijkertijd dient er een studie over de invloed ervan op het milieu te worden voorgelegd !

Het besluit bepaalt ook de termijnen voor de verwerking van de gegevens uit de aanvragen, de voorwaarden voor het verkrijgen van een concessiebesluit, de duur toegekend voor de exploitatie of de exploratie en tenslotte een reeks verplichtingen opgelegd aan de concessiehouders.

Voor alle aanvullende technische informatie :

FEDERALE OVERHEIDSDIENST
ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND & ENERGIE
Algemene Directie Kwaliteit en Veiligheid
Dienst Continentaal Plat
NG III, Koning Albert II-laan 16 te 1000 Brussel
Tel. : 02/206.40.31 Fax : 02/206.57.46
Mail : philippe.degavre@mineco.fgov.be

Alle economische informatie op : http://mineco.fgov.be