23/01/2024

Nog één jaar om aan te sluiten bij Tersana

bodem_in_hand
Terug naar artikeloverzicht

Tersana is het bodemsaneringsfonds voor alle werkplaatsen voor onderhoud en herstel van alle voertuigen met een brandstofmotor, inclusief de private verdeelinstallatie van brandstoffen. Zowel garagisten en carrossiers als transport- en busbedrijven, bouwondernemingen, voedingsbedrijven … die een werkplaats hebben (of hadden) met een bodemverontreiniging door die werkplaats of hun private tankplaats, kunnen aansluiten bij Tersana. 

Als lid van Tersana ontvangt de eigenaar of exploitant 40 % subsidies voor het bodemonderzoek en -sanering. Daarnaast neemt Tersana de saneringsplicht over. Ze verzorgen het hele saneringsproject, van a tot z. Tersana stelt een bodemsaneringsdeskundige aan voor de verdere onderzoeken en een saneringsaannemer voor de effectieve sanering. Ze bekijken daarbij kritisch de bevindingen van de bodemdeskundigen. De eigenaar krijgt zo een second opinion over de verontreiniging van zijn werkplaats. 

Om te kunnen aanmelden bij Tersana heeft de eigenaar of exploitant een geldig oriënterend bodemonderzoek nodig. De aanmeldingsperiode bij Tersana loopt tot 31 januari 2025. 
Meer dan 600 bedrijven met werkplaats zijn verontreinigd. Hebt u een werkplaats met saneringsnoodzaak? Neem dan snel contact op met Tersana om de aansluiting in orde te brengen.

Nog meer dan 5000 terreinen moeten, omwille van de aanwezigheid van een werkplaats, in 2024 een oriënterend bodemonderzoek laten uitvoeren. Kent u als exploitant, eigenaar of milieucoördinator de actuele bodemtoestand van een dergelijke werkplaats niet? Neem dan snel actie voor een oriënterend bodemonderzoek, zodat u of uw klant nog tijdig kan aansluiten bij Tersana in geval van bodemverontreiniging.

 

 

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse overheid


zie ook: 22 DECEMBER 2023. - Besluit van de Vlaamse Regering houdende goedkeuring van het voorstel van subsidiëringsprogramma van de vzw Tersana voor de periode 2024 tot en met 2028