21/09/2021

Nitraatresiducampagne 2021 gaat van start

Nitraatresidu_web
Terug naar artikeloverzicht

Het nitraatresidu is een belangrijk controle-instrument voor het halen van de doelstellingen van MAP 6.

Als er te veel nitraat achterblijft in de bodem, spoelt dat immers uit naar het grond- en oppervlaktewater, met een slechte waterkwaliteit tot gevolg. Dit jaar moeten tussen 1 oktober en 15 november ruim 22.500 percelen bemonsterd worden. ​

Waar staan de geselecteerde percelen?

Landbouwers bij wie er dit jaar een of meerdere percelen aangeduid zijn voor een nitraatresidubepaling, krijgen van de Mestbank een e-mail of brief. De geselecteerde percelen vinden ze terug op het Mestbankloket.

Staalnames aanvragen bij de labo's via SNapp

Alle staalname-aanvragen bij de labo's moeten gebeuren via de online StaalName applicatie 'SNapp', een onderdeel van het Mestbankloket. Landbouwers doen die aanvraag het best zo snel mogelijk. Anders lopen ze het risico dat het gekozen labo de staalname niet meer kan inplannen en de aanvraag moet weigeren.

Het labo bezorgt de analyseresultaten rechtstreeks aan de Mestbank. De landbouwer kan die resultaten raadplegen op het Mestbankloket.

Iets te melden aan de Mestbank? Gebruik het Nitraatmeldpunt.

Landbouwers kunnen voor al hun meldingen over de nitraatresiducampagne terecht op het Nitraatmeldpunt. Gedetailleerde informatie over welke situaties of omstandigheden landbouwers vooraf verplicht moeten melden, tegen wanneer ze dat uiterlijk moeten doen en welke bewijsstukken ze eventueel bij hun melding moeten voegen, vinden ze in de toelichting bij de geselecteerde percelen.​

Meer info

Klik hier voor alle info over de nitraatresiducampagne 2021​.

 

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Overheid