25/01/2013

Nitraatresidu in 2012 sterk gedaald voor alle teelten

Back to article overview

De Mestbank stelt vast dat het nitraatresidu in 2012 beduidend lager ligt dan voorgaande jaren. Daardoor neemt het risico op uitspoeling van nitraten naar grond- en oppervlaktewater af.

MAP4 werpt vruchten af

Om de Vlaamse waterkwaliteit sneller te doen verbeteren, werd de mestwetgeving in 2011 aangescherpt en bouwde Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege in 2012 een uitgebreid flankerend beleid uit. De resultaten worden nauwlettend gemonitord via nitraatmetingen van het oppervlakte- en grondwater en nitraatresidumetingen van de bodem.

Afgelopen najaar moest het nitraatresidu gemeten worden op bijna 17.000 percelen. De afdeling Mestbank van de Vlaamse Landmaatschappij stelt vast dat het nitraatresidu in 2012 beduidend lager ligt dan de voorgaande jaren. Hierdoor neemt het risico op uitspoeling van nitraten naar grond- en oppervlaktewater af.

Gedetailleerde resultaten

Het gemiddelde nitraatresidu daalde van 84 kg nitraatstikstof per ha in 2011 tot 53 kg nitraatstikstof per ha in 2012 en ligt daarmee zelfs lager dan de 66 kg nitraatstikstof per ha die in 2010 opgemeten werd. De globaal dalende trend in nitraatresidu die sedert 2007 opgetekend wordt, wordt dit jaar dus expliciet bevestigd.

Opvallend is dat het afgelopen najaar voor alle teelten gemiddeld betere resultaten werden neergezet. Voor grasland, granen en bieten ligt het nitraatresidu gemiddeld 20 kg stikstof per ha lager dan in 2011, voor maïs is dat zelfs 45 kg nitraatstikstof per ha. Ook aardappelen en groenten, teelten waarvoor het doorgaans moeilijk is om het nitraatresidu laag te houden, zetten in 2012 goede resultaten neer met een nitraatresidu dat in 2012 gemiddeld 50 kg nitraatstikstof per ha lager lag dan in 2011.

Gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Landmaatschappij, Toon Denys: “Het nieuwe mestbeleid en de flankerende maatregelen die minister Schauvliege hierrond heeft uitgebouwd, blijken resultaat af te werpen. Dit sterkt ons om samen met de overheid en de landbouwers nog verdere inspanningen te leveren om de waterkwaliteitsdoelen te halen.

Bron : VLM