16/07/2014

Nieuwe wetgeving voor milieuboodschappen op bouwproducten

Back to article overview
Vanaf 1 januari 2015 moet een fabrikant die een milieuboodschap wil aanbrengen op zijn product eerst een levenscyclusanalyse laten uitvoeren en die registreren in een publiek toegankelijke databank. Deze wetgeving is van toepassing op alle bouwproducten die in België in de handel worden gebracht of op de markt worden aangeboden.

Een nieuw koninklijk besluit van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu legt regels vast voor milieuboodschappen op bouwproducten.

Indien een fabrikant een milieuboodschap wil aanbrengen op het bouwproduct, zal hij eerst een levenscyclusanalyse (LCA) moeten uitvoeren. Op dit ogenblik kan een fabrikant ook milieuverklaringen op zijn product zetten, zonder dat hij inzicht heeft in de volledige milieu-impact ervan.
Een milieuproductverklaring (EPD, Environmental Product Declaration) is een gestandaardiseerde manier om milieu-informatie te communiceren. Hiervoor voert men eerst een levenscyclusanalyse (LCA) uit.

Wat zijn de voordelen?

De nieuwe wetgeving is een eerste maatregel tegen greenwashing en de overvloed aan labels die claimen dat een product “duurzaam” of “milieuvriendelijk” is, soms zonder duidelijke basis.
Daarenboven krijgen fabrikanten een volledig en objectief zicht op de milieu-impact van hun product. Fabrikanten krijgen ook een beter inzicht in hun productieproces waardoor ze verbetertrajecten kunnen opstellen. Verbeteringen voor het milieu leiden vaak ook tot kostenbesparingen.
Het grote voordeel van een EPD voor de consument, bouwheer of architect, is dat het transparant is en een objectief beeld geeft van de milieu-impact over de verschillende levenscyclusfasen heen zodat ze een bewuste keuze kunnen maken.

Centrale databank: evaluatie op gebouwniveau

De fabrikanten moeten de specifieke milieu-informatie over hun bouwproducten ingeven in een publiek toegankelijke databank. Op elk bouwproduct met een milieuboodschap zal een verwijzing naar deze databank staan (www.environmentalproductdeclarations.eu). Ook fabrikanten die producten zonder milieuboodschap op de markt brengen, kunnen gebruik maken van de databank om hun LCA te declareren.
De evaluatie van de milieu-impact van bouwproducten gebeurt het best op niveau van het gebouw of gebouwelement. Vandaar dat de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu samenwerkt met de gewesten. Zij ontwikkelen een rekenmodule om de milieu-impact van de bouwproducten op gebouwniveau te berekenen voor (bv) architecten en overheden. Hiervoor zullen ze de federale databank gebruiken met de specifieke milieudata gebaseerd op LCA.
Deze nieuwe wetgeving draagt dus bij tot een correcte evaluatie van bouwproducten: namelijk niet enkel op productniveau, maar ook op gebouwniveau én met specifieke data.

Hierdoor loont het voor fabrikanten om te investeren en te innoveren. Eén databank in België komt daarenboven de efficiëntie van de bouwsector ten goede.

Bron : FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

______________________________

Extra info : 

22 MEI 2014. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de minimumeisen voor het aanbrengen van milieuboodschappen op bouwproducten en voor het registreren van milieuproductverklaringen in de federale databank