02/12/2003

Nieuwe VLAREM-aanpassingen mikken op een schoner milieu

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse Regering heeft zich, na advies van de Raad van State, definitief akkoord verklaard met de nieuwe aanpassing van het Vlaams reglement over de milieuvergunning (VLAREM).

Door de wijziging wordt het omzetten van methaangassen uit stortplaatsen naar energie verplicht gemaakt. Ook wil minister Sannen strengere normen en meetverplichtingen voor raffinaderijen en de non-ferro-industrie. Een aantal andere aanpassingen laten auto's met een LPG-tank toe in ondergrondse garages en versoepelen de controle op gasolietanks. De maatregelen moeten de levenskwaliteit van de Vlamingen verhogen en helpen om het Vlaams Klimaatplan te verwezenlijken.

Methaangas van stortplaatsen omzetten naar energie

Stortplaatsen zijn verantwoordelijk voor 22 procent van de emissie van methaan, een broeikasgas. Storteigenaars moeten voortaan dit methaan opvangen en het verbranden. Zo wordt thermische energie of groene stroom
geproduceerd. Deze methode moet worden toegepast, tenzij de exploitant kan aantonen dat het technisch of economisch niet haalbaar is.

Strengere meetverplichtingen en normen voor dioxines

Hiermee wordt het aantal dioxines in het milieu verder beperkt. Die dioxines zijn het gevolg van verbrandingen. In de metaalindustrie zijn al grenswaarden bepaald in de VLAREM-regels maar moet de uitstoot van dioxines beter worden opgevolgd. Voor petroleumraffinaderijen wordt de emissienorm verstrengd.

LPG-Wagens toegelaten in ondergrondse garages

Wagens die op het milieuvriendelijke LPG rijden, mogen voortaan ook in ondergrondse parkeergarages staan. Het toegangsverbod dat in VLAREM stond, wordt geschrapt. De veiligheidsnormen voor de LPG-installaties in de voertuigen zelf zijn verstrengd, zodat de schrapping van het verbod geen risico's inhoudt. De verbodsbepaling gold alleen voor bestel- en vrachtwagens. Deze beperking werd echter vaak verkeerd genterpreteerd. Deze wijzing van de reglementering kadert in het beleid om het gebruik van LPG als milieuvriendelijke brandstof te stimuleren.

Testmethode voor gasolietanks

Door een nieuwe testmethode voor stookolietanks zal het in de toekomst niet meer nodig zijn om jaarlijks een controle te laten doen. De nieuwe methode kan namelijk uitspraak doen over de levensverwachting van de tanks. Daardoor moet de tank niet meer zo regelmatig nagekeken worden.

Bron: persdienst Vlaamse regering.