08/09/2005

Nieuwe subsidies voor fotovoltasche zonne-energie

Terug naar artikeloverzicht

Vanaf januari 2006 verandert er heel wat aan de subsidies van het Vlaams gewest voor netgekoppelde fotovoltasche systemen. De groenestroomcertificaten voor PV brengen drie keer meer op, en de investeringssubsidie voor particulieren zakt tot 10%. De installateurs reageren verdeeld: van ronduit somber tot voorzichtig optimistisch over nieuwe marktkansen voor grotere PV-systemen op bedrijfsgebouwen.

Voor netgekoppelde PV-systemen bestaan er op dit moment in Vlaanderen drie soorten steunmaatregelen:

  • vergoedingen voor de geproduceerde PV-stroom: groenestroomcertificaten en vergoeding voor de fysische verkoop van de PV-stroom op het net.
  • investeringssteun vanuit het Vlaams Gewest;
  • belastingaftrek (een federale maatregel).

Voor de concrete bedragen en steunpercentages zijn er wel belangrijke verschillen tussen particulieren en bedrijven. Gemeenschappelijk voor iedereen is de vergoeding via groenestroomcertificaten.
In 2006 wordt een nieuwe regeling van kracht. Het wordt een combinatie van hoge terugleververgoedingen voor de elektriciteit die de zonnepanelen aan het net leveren en een kleinere investeringssteun. Aan bedrijven kent de overheid bovendien een aantrekkelijke ecologiepremie toe voor de installatie van zonnepanelen. Hoog tijd voor meer details.

Volledige bericht (pdf-file)

Bron : ODE-Vlaanderen