02/03/2005

Nieuwe studie VREG over prijsevolutie huishoudelijke en kleine energieafnemers

Terug naar artikeloverzicht

Eind februari stelde de VREG op een persconferentie een nieuwe studie m.b.t. de stand van zaken op de Vlaamse energiemarkt voor. In het rapport wordt voor het eerst ook een beeld gegeven van de evolutie van de aardgasprijzen. De analyse is gebaseerd op de prijsgegevens voor januari 2005 die de
elektriciteits- en aardgasleveranciers overmaakten.

De voornaamste conclusies :

  • De vrijmaking van de Vlaamse energiemarkt heeft een significant en onaanvechtbaar neerwaarts effect uitgeoefend op de prijzen voor huishoudelijke en kleine elektriciteitsafnemers.
  • Voor de aardgasmarkt geldt een genuanceerder beeld. Hoewel
    in een eerste fase nauwelijks gesproken kon worden van concurrentie, komt sinds eind 2004 ook voor aardgas een zekere prijsdifferentiring op gang.
  • Op het ogenblik betaalt een gemiddeld Vlaams gezin dat met aardgas verwarmt, een jaarlijkse kostprijs die lager ligt dan het prijspeil van vr de vrijmaking, op voorwaarde dat dit gezin actief een contract met een energieleverancier afsloot.
  • Gelet op het feit dat de prijzen van de contracten gemiddeld lager liggen dan de prijzen van de standaardleveranciers, kunnen we besluiten dat de eindafnemers in Vlaanderen globaal goedkoper af zijn dan in Walloni, waar de vrijmaking uitgesteld werd tot 1 juli 2007.
  • Er vormen zich drie prijsniveaus in de Vlaamse elektriciteitsmarkt. De passieve afnemers (die op het ogenblik nog slechts zo'n 45% van de Vlaamse elektriciteitsafnemers uitmaken) betalen de hoogste jaarlijkse kost voor elektriciteit, die licht boven het niveau vr de vrijmaking ligt. De afnemers die een actieve keuze maakten, betalen gemiddeld gezien een duidelijk lagere elektriciteitsprijs. De gezinnen met een doorsnee verbruik die voor de goedkoopste leverancier kozen, betalen gemiddeld zo'n 60 euro minder dan de passieve afnemers.
  • De daling van de distributienettarieven die op 1 januari van toepassing werden, heeft duidelijk een gunstige invloed gehad op het gemiddelde prijspeil, ook van de gezinnen die toegewezen blijven aan de standaardleverancier. De werking van de concurrentie drukt nu dus ook de gemiddelde prijs die betaald wordt door de passieve elektriciteitsafnemers duidelijk onder het niveau van de nog niet vrijgemaakte Waalse markt.
  • In elk distributienetgebied is er minstens n leverancier die (zelfs voor de typecategorie 'De', de grote huishoudelijke verbruikers) een voordeliger prijs aanbiedt dan de standaardleverancier. Hierdoor is het dus voor de eindafnemer voordeliger een contract af te sluiten in plaats van passief te blijven.

Deze studie (RAPP-2005-2) kan geraadpleegd worden op de website van de VREG, www.vreg.be, via de rubrieken 'Publicaties', 'Rapporten'.

In de studie wordt ook de band gelegd tussen het prijspeil dat verschillende groepen Vlaamse energieafnemers betalen en de mate waarin de afnemers al dan niet actief de energiemarkt op gingen. De gegevens betreffende de leverancierswissels van 1 januari 2005 vertonen enkele opmerkelijke tendensen. Voor het eerst zijn de afnemers die een contract aangingen met een elektriciteitsleverancier in de meerderheid: 53,27% van alle Vlaamse energieafnemers heeft nu een contract. Voor het eerst stijgt ook het marktaandeel van de niet-standaardleveranciers, uitgedrukt in aantal toegangspunten, boven de grens van 10%. Toch is het vooral de spectaculaire stijging van het aantal elektriciteitsafnemers dat een contract sloot met een standaardleverancier, die ervoor zorgt dat de groep van toegewezen elektriciteitsafnemers nu een minderheid vormt.

De stijging van het aantal contracten is nog groter bij de aardgasafnemers. De toename van het aantal afnemers dat een contract afsloot met een standaardleverancier, stijgt spectaculair als gevolg van een belangrijke marketingactie van een bepaalde leverancier om de nog toegewezen aardgasafnemers een contract aan te bieden. In 2004 was het aantal afgesloten aardgascontracten vrijwel uitsluitend op rekening van de niet- standaardleveranciers te schrijven. Per 1 februari 2005 stijgt ook het marktaandeel van de niet-standaardleveranciers in de residentile aardgasmarkt boven de 10% uit.

De VREG besliste om de statistieken in verband met de leverancierswissels en de marktaandelen van de energieleveranciers uitgedrukt in aantallen toegangspunten in een nieuw kleedje te steken. Daarnaast werden nieuwe gegevens toegevoegd, onder andere het percentage afnemers dat een contract afgesloten heeft voor de levering van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen. Ten slotte wordt vanaf januari een nieuwe indicator aan de marktstatistieken toegevoegd: het aantal afnemers dat van leverancier veranderde in de betrokken maand. Dit is een indicator voor de dynamiek van de Vlaamse energiemarkt.

U vindt alle statistieken i.v.m. marktaandelen en leverancierswissels op de VREG-website www.vreg.be onder 'Marktgegevens', 'Eigen statistieken'.

Voor verdere inlichtingen kunt u bij de VREG terecht via info@vreg.be of telefonisch: 02-553 13 53.

Bron : Persdienst Vlaamse regering