25/02/2005

Nieuwe studie prijsevolutie huishoudelijke en kleine energieafnemers

Terug naar artikeloverzicht

Op 25 januari stelde de VREG op een persconferentie een nieuwe studie m.b.t. de stand van zaken op de Vlaamse energiemarkt voor. In het rapport wordt voor het eerst ook een beeld gegeven van de evolutie van de aardgasprijzen. De analyse is gebaseerd op de prijsgegevens voor januari 2005 die de elektriciteits- en aardgasleveranciers overmaakten.

De voornaamste conclusies

  • De vrijmaking van de Vlaamse energiemarkt heeft een significant en onaanvechtbaar neerwaarts effect uitgeoefend op de prijzen voor huishoudelijke en kleine elektriciteitsafnemers.

  • Voor de aardgasmarkt geldt een genuanceerder beeld. Hoewel in een eerste fase nauwelijks gesproken kon worden van concurrentie, komt sinds eind 2004 ook voor aardgas een zekere prijsdifferentiring op gang.

  • Op het ogenblik betaalt een gemiddeld Vlaams gezin dat met aardgas verwarmt, een jaarlijkse kostprijs die lager ligt dan het prijspeil van vr de vrijmaking, op voorwaarde dat dit gezin actief een contract met een energieleverancier afsloot.

  • Gelet op het feit dat de prijzen van de contracten gemiddeld lager liggen dan de prijzen van de standaardleveranciers, kunnen we besluiten dat de eindafnemers in Vlaanderen globaal goedkoper af zijn dan in Walloni, waar de vrijmaking uitgesteld werd tot 1 juli 2007.

  • Er vormen zich drie prijsniveaus in de Vlaamse elektriciteitsmarkt. De passieve afnemers (die op het ogenblik nog slechts zo'n 45% van de Vlaamse elektriciteitsafnemers uitmaken) betalen de hoogste jaarlijkse kost voor elektriciteit, die licht boven het niveau vr de vrijmaking ligt. De afnemers die een actieve keuze maakten, betalen gemiddeld gezien een duidelijk lagere elektriciteitsprijs. De gezinnen met een doorsnee verbruik die voor de goedkoopste leverancier kozen, betalen gemiddeld zo'n 60 euro minder dan de passieve afnemers.

  • De daling van de distributienettarieven die op 1 januari van toepassing werden, heeft duidelijk een gunstige invloed gehad op het gemiddelde prijspeil, ook van de gezinnen die toegewezen blijven aan de standaardleverancier. De werking van de concurrentie drukt nu dus ook de gemiddelde prijs die betaald wordt door de passieve elektriciteitsafnemers duidelijk onder het niveau van de nog niet vrijgemaakte Waalse markt.

  • In elk distributienetgebied is er minstens n leverancier die (zelfs voor de typecategorie De, de grote huishoudelijke verbruikers) een voordeligere prijs aanbiedt dan de standaardleverancier. Hierdoor is het dus voor de eindafnemer voordeliger een contract af te sluiten in plaats van passief te blijven.

Deze studie (RAPP-2005-2) kan geraadpleegd worden op de website van de VREG, via <Publicaties>, <Rapporten>.

Studie downloaden

Bron : VREG