22/10/2005

Nieuwe stimulans voor energiebesparingspremies (isolatie, condensatieketels, superisolerende beglazing enz.)

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag heeft Kris Peeters, Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur in Mortsel een lage energiewoning bezocht in het kader van het open huizenweekend van de Bond Beter Leefmilieu en het Vlaams Klimaatnetwerk. Hij kondigde daar zijn recent akkoord met de CREG aan, waardoor de moeilijkheden van de baan zijn die de Vlaamse distributienetbeheerders tot nog toe ondervonden met het vergoed krijgen door de CREG van de geleverde energiebesparingsinspanningen. In overleg met de netbeheerders bekijkt hij intussen in hoeverre hun energiebesparingsdoelstellingen nog kunnen verhoogd worden.

De Vlaamse distributienetbeheerders dienden in 2004 een energiebesparingsdoelstelling te halen van 2,0% op de gewone energieleveringen in vergelijking met de twee jaar tevoren geleverde energie. In 2005 ligt de lat op 2,1%, in 2006 en 2007 op 2,2%.

Om de doelstelling te halen bieden distributienetbeheerders premies aan voor dak-, muur- en vloerisolatie, condensatieketels, superisolerende beglazing en dergelijke.

De kosten van de premies komen in de distributietarieven die door de federale regulator, de CREG, moeten worden aanvaard. Maar de CREG liet weten slechts de verplichte kosten te aanvaarden, en stelde dat kosten voor premies die energie besparen boven de opgelegde doelstelling niet onmiddellijk in aanmerking komen.

De distributienetbeheerders overwogen daarom, ongerust de premies uit eigen middelen te moeten betalen, om bepaalde premies tijdelijk niet meer aan te bieden.

Minister Peeters heeft nu een akkoord bereikt met de CREG waardoor de voortzetting van de premies wordt veilig gesteld en de vergoeding voor de distributienetbeheerders niet meer in gevaar wordt gebracht. De netbeheerders zullen zowel de 'te veel' bespaarde energie als de 'te veel' gemaakte kosten naar een volgend jaar kunnen overdragen.

In overleg met de distributienetbeheerders bekijkt hij intussen in welke mate en op welke manier hun energiebesparingsdoelstellingen nog kunnen verhoogd worden. Enerzijds om zowel de energiefactuur als het brandstofverbruik te beperken. Anderzijds als maatregel, rekening houdend met de bevindingen van de Vlaamse Klimaatconferentie, in het kader van de uitstoot van broeikasgassen.

"Onder andere door middel van de premies slagen de Vlaamse distributienetbeheerders in het opzet om de mensen aan te sporen om energie te besparen, zelfs meer dan voorzien. Door dit akkoord met de CREG zijn alle voorwaarden vervuld om de distributienetbeheerders te verzekeren dat zij zelf niet gedeeltelijk opdraaien voor de kosten van deze inspanningen. De stimulans om mensen energiebesparende maatregelen te laten nemen wordt verder aangezwengeld", besluit minister Peeters.

Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters