28/09/2012

Nieuwe richtlijnen voor rioleringssystemen in de strijd tegen wateroverlast

Terug naar artikeloverzicht

Recent zijn nieuwe richtlijnen van kracht voor wie betrokken is bij het ontwerpen, het aanleggen of het onderhouden van rioleringssystemen. Het gaat om een actualisatie van de code van goede praktijk. De actualisatie drong zich op om Vlaanderen beter te beschermen tegen de toenemende dreiging van overstromingen.

De code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het ouderhoud van rioleringssystemen, is de handleiding voor Aquafin, rioolbeheerders, gemeenten en studiebureaus bij het ontwerpen van rioleringsinfrastructuur. De code moet ervoor zorgen dat de verschillende onderdelen van het rioleringssysteem consistent ontworpen, op elkaar afgestemd en beheerd worden.

De oude code dateert van 1996 en was aan herziening toe onder meer om de verwachte klimaatverandering in rekening te brengen, beter te beschermen tegen wateroverlast en de laatste technische kennis te vertalen.

In de nieuwe code wordt de capaciteit van rioolstelsels zodanig berekend dat een bui die zich statistisch gezien eens om de twintig jaar voordoet geen wateroverlast op straat tot gevolg heeft. Verder zijn de ontwerpparameters geoptimaliseerd op basis van ervaringen met volledig gescheiden stelsels, is de kwetsbaarheidskaart voor overstorten geactualiseerd en is een luik toegevoegd over het beheer en onderhoud van rioleringen. Bij de nieuwe code hoort ook een rekenmodule die ondersteuning biedt bij het uitwerken van een inspectieplan voor het onderhoud van rioleringen.

De VMM bereidde de actualisatie van de code voor in overleg met haar partners van het integraal waterbeleid. Op 20 augustus 2012 keurde minister J. SCHAUVLIEGE het ministerieel besluit goed dat de code vaststelt.

Raadpleeg de code van goede praktijk, de rekenmodule en de kaart over de kwetsbaarheid van waterlopen.

Bron : VMM