22/11/2013

Nieuwe resultaten water(bodem)kwaliteit 2012

Back to article overview

Hoe evolueert de waterkwaliteit in Vlaanderen? Wat zijn de bronnen van waterverontreiniging? De nieuwe meetresultaten van de oppervlaktewater- en waterbodemkwaliteit in Vlaanderen vindt u op onze website.

Fysisch-chemische toestand

Voor opgeloste zuurstof zijn de resultaten van 2012 de beste sinds het begin van de metingen in 1991 door de Vlaamse Milieumaatschappij. De laatste jaren wordt er voor de geleidbaarheid en de zuurtegraad in oppervlaktewater eerder een stagnatie van de toestand vastgesteld.

In de grote meerderheid van de meetplaatsen in oppervlaktewater worden bestrijdingsmiddelen teruggevonden. Hun aanwezigheid in het Vlaamse oppervlaktewater is vergelijkbaar met de afgelopen jaren. Bestrijdingsmiddelen waarvoor een milieukwaliteitsnorm bestaat, worden minder vaak teruggevonden dan deze waarvoor geen milieukwaliteitsnorm bestaat.

Waterbodemkwaliteit

De metingen van de waterbodemkwaliteit wijzen op een positieve evolutie sinds 2000, met een sterke afname van het percentage sterk verontreinigde waterbodems ten voordele van het percentage licht verontreinigde bodems. Het aantal niet verontreinigde waterbodems blijft beperkt. Waterbodems blijven een belangrijke potentiële bron van verontreiniging door middel van uitloging naar oppervlaktewater.

Zwemwater

De kwaliteit van het zwemwater (kustwater en zwemvijvers) wordt sinds 2011 beoordeeld volgens de nieuwe Europese Zwemwaterrichtlijn. Van de 86 zwemwateren behoren er 62 tot de klasse uitstekend, 23 tot de klasse goed en 1 tot de klasse aanvaardbaar. Dit is een verbetering ten opzichte van 2011. De meeste zwemwateren voldoen daarmee nu al aan de doelstelling van de nieuwe Zwemwaterrichtlijn voor 2015.

Gerelateerde inhoud

 

Bron : VMM