15/12/2006

Nieuwe rekenmodule vermijdt energieverspillers in huis

Terug naar artikeloverzicht

Gisteren heeft de federale minister van Leefmilieu, Bruno Tobback, de rekenmodule www.energievreters.be gepresenteerd. Deze rekenmodule wil iedereen aanzetten tot een doordacht energiegebruik, en biedt een praktisch instrument om enerzijds energievreters in huis op te sporen en hun verbruik te verminderen, maar vooral ook om geen nieuwe energievreters in huis door te halen door uitsluitend energievriendelijke toestellen of producten te selecteren.
 
"Huishoudtoestellen, verlichting, verwarming, beglazing, auto's... kunnen echte energievreters zijn. Wat niet alleen een negatief effect heeft op onze portefeuille, maar ook op ons klimaat", zegt minister Bruno Tobback. "Energie dient immers ook opgewekt te worden, en dat gebeurt vaak aan de hand van fossiele brandstoffen, die bij verbranding het broeikasgas CO2 uitstoten".
 
"Daarom lanceren we de rekenmodule www.energievreters.be", zegt minister Tobback. "Deze rekenmodule biedt de mensen de kans om zelf te ontdekken wat hun persoonlijk aandeel is in het klimaatverhaal. Het vertaalt concreet bij hen thuis hoeveel energie ze verbruiken en hoe ze hun energiegebruik kunnen doen dalen wat ten goede komt aan het milieu maar ook aan hun portemonnee".

Wat doet www.energievreters.be?
 
Voor alle productcategorien die in deze rekenmodule opgenomen zijn, kan je:

  • het energieverbruik (in Euro) en de milieu-impact (in CO2) inschatten of berekenen
  • via gebruikstips het energieverbruik van je huidige toestellen en producten doen dalen
  • nagaan welke nieuwe toestellen of producten op de Belgische markt beschikbaar zijn, en hun kost en milieu-impact op lange termijn onderling vergelijken
  • nagaan of het rendabel is een oud toestel te vervangen door een energiezuiniger toestel, en de terugverdientijd hiervan berekenen

Om al deze functies praktisch mogelijk te maken, omvat de website 3 verschillende modules:

  • "Mijn verbruik": maakt een inschatting van je huidig energieverbruik.
    Een tiental eenvoudige vragen peilen onder meer naar de karakteristieken van je woning, de manier waarop je omspringt met verwarming en verlichting, en je gebruik van priv en openbaar vervoer. Met deze gegevens schat de rekenmodule je persoonlijke CO2-uitstoot in en vergelijkt deze met die van de "gemiddelde" of de "meer energiezuinige" Belg. Je ontdekt er tevens op welk vlak je reeds goed scoort en wat nog kan verbeteren.
  • "Huidige apparaten": gaat na of je zelf energievreters in huis hebt.
    Via gerichte vragen over de toestellen  en het gebruik dat je ervan maakt, kan je nagaan wat zijn impact is, en of het zin heeft het toestel te vervangen door een nieuwer, energiezuiniger model. Tips op maat geven aan met welke maatregelen je hun energieverbruik kan doen dalen.
  • "Nieuwe apparaten": helpt bij het maken van een "energievriendelijke" aankoop
    In deze module kan je nagaan welke modellen beschikbaar zijn op de Belgische markt. Je kan ze volgens je eigen criteria (technische karakteristieken, energielabel, prijs en merk, bijkomende opties...) selecteren, hun kost en CO2-uitstoot op lange termijn berekenen en vergelijken op basis van je persoonlijk gebruik, en nagaan hoe snel je de extra investering in een energiezuiniger toestel terugverdient. De module zal daarbij rekening houden met eventuele subsidies en fiscale aftrek.

Beschikbare productgroepen

Bij de lancering van de rekenmodule zijn reeds een zestal grote energieverbruikers opgenomen (wasmachines, droogkasten, vaatwassers, koelkasten, diepvriezers en verlichting), maar dat aantal zal in de toekomst systematisch uitbreiden. Zo zullen begin 2007 reeds de productgroepen auto's en beglazing toegevoegd worden.

Eigenschappen van deze rekenmodule

  1. de rekenmodule bevat volledige, objectieve en transparante informatie:
    Bij elke stap worden alle criteria toegelicht en wordt informatie geboden over de nieuwe technologien, hun impact op CO2-vlak en op financieel gebied,... Deze informatie is doior externe experten gevalideerd. Zelfs de manier van berekenen (omzettingsfactoren, gebruikte energieprijzen, e.d.) wordt uitgelegd.
  2. de keuze blijft bij de gebruiker:
    De rekenmodule laat de gebruiker steeds de vrije keuze. De rekenmodule biedt informatie en geeft advies, maar "pusht" de gebruiker niet in de een of andere richting.
  3. de geboden informatie is steeds actueel:
    De database van de producten wordt om de 2 maanden volledig geactualiseerd, en ook de variabelen (prijs van kWh en brandstoffen) zullen geregeld aangepast worden.
  4. de gepersonaliseerde aanpak:
    De rekenmodule werkt met de eigen gebruiksparameters (bv. aantal cycli, % nachttarief,...)  en houdt rekening met de individuele mogelijkheden voor subsidies en fiscale aftrekbaarheid.
  5. de gebruiksvriendelijkheid:
    De gebruiker heeft de mogelijkheid om tal van resultaten (reeds ingevulde gegevens, zoekresultaten of besparingen) op te slaan in zijn "profiel". Dit kan achteraf heel wat onnodig invulwerk besparen, en laat toe de resultaten later opnieuw te bekijken.
  6. de mogelijkheid om de "eigen prijs" of het "eigen model" in te voeren:
    Indien een bezoeker een bepaald toestel aan een andere prijs gezien heeft, kan hij zijn "eigen prijs" invoeren. De rekenmodule zal al zijn berekeningen op deze prijs baseren. De bezoeker kan eveneens vertrekken van een reeds geselecteerd toestel om dit vervolgens door de rekenmodule te laten vergelijken met analoge toestellen uit de database.

De rekenmodule wordt bij het grote publiek bekend gemaakt aan de hand van een grootschalige mediacampagne die op een ludieke manier de aandacht op de rekenmodule zal vestigen.